Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

KöpguidenVi hjälper dig till ett tryggt bostadsköp

Det är enkelt att köpa bostad av oss

Att köpa en bostad är en av de viktigaste och största affärerna du gör i livet. Därför vill vi att det ska vara så tryggt och enkelt som möjligt för dig att köpa en nybyggd bostad av oss. Här får du koll på allt.

När du köper ditt nya hem av Peab Bostad slipper du budgivning. Du väljer inredning och kan påverka din boendeekonomi. Du undviker dubbla boendekostnader och får kostnadsfri hjälp av snickare vid tillträdet. Upptäck alla fördelar med våra bostäder.

Du slipper budgivning

För att du ska känna så stor trygghet som möjligt i ditt val har vi alltid fasta priser och ingen budgivning på våra bostäder. När du gjort en intresseanmälan får du löpande information om projektet och en inbjudan till säljpremiären.

Inred som du vill

Skapa din personliga atmosfär. När du köper bostad av Peab Bostad har du möjlighet att anpassa ditt nya hem efter din egen stil. Alla bostäder har ett utbud av basinredning som ingår i priset. Utöver detta kan du göra inredningsval i form av olika material på golv, vitvaror, luckor, handtag, kakel och klinkers med mera.

Tryggt köp via säljare eller registrerade mäklare

Peab Bostad använder sig av både egna säljare och externa registrerade mäklare som förmedlar våra bostäder. Du hittar kontaktuppgifter till respektive säljare, mäklare eller annan kontaktperson på sidan för bostadsprojektet.

Du undviker dubbel boendekostnad

Med vår försäkring Bokostnadsskydd slipper du som köpare stå för kostnaderna för den nya bostaden om inte den tidigare bostaden blir såld före inflyttning, alternativt om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Försäkringen täcker månadsavgiften till bostadsrättsföreningen, eller kostnaderna för det nya småhuset, i upp till ett år. Bokostnadsskyddet gäller från det att du flyttar in och är helt kostnadsfritt.

Upptäck fördelarna med Bokostnadsskydd

Välj Pris – Boendeekonomi som passar dig

Vi vill göra våra bostäder tillgängliga för fler människor så att vi kan skapa levande bostadsområden där personer i alla åldrar kan mötas. Vi vet också att människor befinner sig i olika stadier av livet. Om du ska köpa din första bostad har du troligen andra ekonomiska förutsättningar än om du sålt din tidigare bostad. Därför erbjuder vi dig Välj Pris, som låter dig välja det pris som passar din unika situation.

När du köper en lägenhet i ett projekt med Välj Pris-möjlighet kan du välja mellan tre olika prisalternativ. Ditt val påverkar inte månadsavgiften för någon annan i föreningen.

Grundpris

Bostadens grundpris passar de flesta köpares plånbok.

Lägre pris

Om du inte har hunnit bygga upp ett tillräckligt stort sparkapital eller inte vill låsa upp dina pengar i bostaden kan du välja ett lägre pris. Bostadsrättsföreningen lånar de pengar som priset har minskats med och du får en högre månadsavgift som täcker föreningens ökade kostnader för ränta och amortering.

Högre pris

Om du har pengar som du vill investera eller hellre lånar pengar själv av banken kan du välja ett högre pris. Du får en lägre månadsavgift eftersom föreningens kostnad för lån minskar.

Håll utkik efter Välj Pris!

Möjligheten att välja pris gäller endast utvalda projekt. Om möjligheten finns framgår detta på bostadsprojektets sida. Har du frågor om Välj Pris? Vänd dig till ansvarig kontaktperson – du hittar uppgifterna på projektsidan.

Låt hantverksproffset hjälpa dig

När du flyttat in är det ofta mycket att fixa och praktiska saker kan dra ut på tiden. Vi vill att du ska kunna njuta fullt ut av ditt nya hem så fort som möjligt. Därför bjuder vi dig på två timmars snickarhjälp. Låt proffset hjälpa dig med att till exempel sätta upp hyllorna eller skruva in tavelkrokarna. Du behöver bara ordna skruvar och annat material, och vara hemma när vi knackar på. Prata med oss på Peab Bostad eller våra mäklare för att boka hjälp av snickare.

Köpguiden

Steg 1Intresseanmälan

När du hittat en bostad som intresserar dig kan du enkelt anmäla ditt intresse på peabbostad.se. Vi tar emot din intresseanmälan och registrerar dig som intressent på projektet. När vi närmar oss säljpremiär blir du kontaktad av en representant för Peab Bostad som ger dig möjligheten att ställa eventuella frågor och få mer information.

Steg 2Säljpremiär

På säljpremiären bjuds du in till Peab Bostad för att få information om projektet och ges möjligheten att välja den bostad som passar dig bäst. Val av bostad sker i turordning utifrån anmälningsdatum därefter gäller först till kvarn principen.

Steg 3Bokningsavtal

I det fall bokningsavtal förekommer tecknas detta i samband med säljpremiären för ditt nya hem. Du erlägger då en bokningsavgift om 25 000 kronor. Skulle du senare bestämma dig för att inte gå vidare med ditt köp får du tillbaka bokningsavgiften minus en administrationsavgift om 7 000 kronor.

Steg 4Förhandsavtal

När föreningens kostnadskalkyl är granskad och godkänd tecknas ett förhandsavtal. I samband med förhandsavtalet erläggs en summa om 75 000 kronor. Förhandsavtalet är ett bindande avtal men kan brytas om;

  1. Lägenheten inte upplåtits med bostadsrätt senast vid tillträdet,
  2. Upplåtelse inte sker inom skälig tid efter den beräknade tidpunkten för upplåtelse, och detta beror på vårdslöshet från bostadsrättsföreningen eller,
  3. Avgifterna, dvs. insats och/eller månadsavgiften blivit väsentligt högre än vad som angetts i förhandsavtalet, och förvärvaren begär att få frånträda förhandsavtalet inom tre månader från det att förvärvaren fått kännedom om de höjda avgifterna.

Steg 5Upplåtelseavtal

Mellan en till fyra månader, om inget annat avtalats, innan du får tillträde till din nya bostad ingår du och bostadsrättsföreningen ett upplåtelseavtal. Avtalet innebär att bostadsrättsföreningen upplåter lägenheten med bostadsrätt till dig som köpare och du blir medlem i bostadsrättsföreningen. I samband med upplåtelseavtalet erlägger du en handpenning om 10 procent av köpeskillingen (minus det du tidigare erlagt i avgifter och förskottsbetalningar). Resterande insats och i förekommande fall upplåtelseavgift betalas inför tillträdet. 

Steg 6Förhandsvisning

När det börjar närma sig inflyttning bjuds du in till en förhandsvisning. Här får du se ditt nya hem och uppleva alla ytor samt ta tillfället att mäta och planera din möblering.

Steg 7Besiktning

Inför tillträdet görs en besiktning av din bostad. Besiktningen utförs av en oberoende besiktningsman och på plats finns representant från bostadsrättsföreningen.

Steg 8Tillträde

Vi möter upp dig upp i ditt nya bostadsområde och lämnar över nycklarna till din nya bostad. Därefter går vi tillsammans runt i byggnadens gemensamma utrymmen och visar dig bland annat förråd, garage, soprum, gemensamhetslokal och avslutar tillträdet uppe i din lägenhet.