Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Vad säger juridiken vid köp av nyproducerad bostad?Peab Bostads jurist ger 4 tips på vad du inte får missa

4 tips om juridiken kring ditt bostadsrättsköp

Att köpa bostad är en stor affär som du inte gör så många gånger i ditt liv. Då är det bra att ha koll på de juridiska frågorna. Peab Bostads jurist Åke Theblin ger några råd kring vad du bör tänka på när du köper bostadsrätt.

1. Läs avtalen noga vid köp av bostadsrätt

Sätt dig in i vad som gäller och läs igenom avtalen noga. Om det är något som du inte förstår så är det viktigt att fråga. Det finns absolut inga dumma frågor. Bostadsköpet är en jättestor affär för en privatperson och då är det viktigt att det blir rätt.

För att du ska känna dig trygg med att ta det första steget så har vi tagit fram en köpguide med en översikt som förklarar processen när man köper bostad.

2. Kontakta banken tidigt i processen för lånelöfte

Bankkontakten är ofta en väsentlig del i samband med en bostadsaffär. Det kan röra sig om 1,5 år från det att du skriver på ditt bindande förhandsavtal med bostadsrättsföreningen tills du kan räkna med att flytta in i din nya bostad. Ta tidigt kontakt med din bank om du behöver låna och håll löpande kontakt med dem under hela byggtiden.

Om det är något som du inte förstår så är det viktigt att fråga. Det finns absolut inga dumma frågor. Bostadsköpet är en stor affär för en privatperson och då är det viktigt att det blir rätt.

Åke Theblin, jurist

3. Sälj din bostad i god tid innan för att kunna få lånelöfte

Om du äger en bostad idag så kräver bankerna ofta att du sålt din nuvarande bostad för att du ska få lån. Var ute i god tid.

4. Ska två personer bo i bostaden? Behöver ni äktenskapsförord eller samboavtal?

Är det inte bara du som ska bo i den nya lägenheten kan det vara bra att fundera över hur ägandet ska se ut. Är ni två som flyttar in, ska en eller båda stå som ägare? Behöver ni äktenskapsförord eller samboavtal? De här frågorna är särskilt viktiga att fundera över om ni har barn. Din bank kan ofta hjälpa till med en jurist som är kunnig i familjejuridik.

Du ska alltid fråga om något verkar oklart. I första hand kan du ställa frågor till mäklaren. Är det fortfarande något som känns otydligt, fråga igen eller kontakta oss på Peab Bostad.

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 15 000 anställda och en omsättning på 63 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.