Så här köper du ny bostad av Peab BostadLäs vår köpguide

Att köpa en bostad är en av de viktigaste och största affärerna du gör i livet. Därför vill vi att det ska vara så tryggt och enkelt som möjligt för dig att köpa en nybyggd bostad av oss.

När du köper ditt nya hem av Peab Bostad slipper du budgivning. Du väljer inredning och kan påverka din boendeekonomi. Att köpa bostad av oss ska vara enkelt. Här visar vi hur det går till, steg för steg.

Köpguiden

Steg 1Intresseanmälan

När du hittat en bostad som intresserar dig kan du enkelt anmäla ditt intresse på projektets sida på peabbostad.se. Vi tar emot din intresseanmälan och registrerar dig som intressent och du har därmed säkrat en köplats inför projektets kommande säljpremiär.

Steg 2Säljpremiär

På säljpremiären bjuds du in av Peab Bostad för att få information om projektet, du ges då möjlighet att göra en köpanmälan på den bostad du är intresserad av.

Steg 3Bokningsavtal

I det fall bokningsavtal förekommer tecknas detta i samband med säljpremiären för ditt nya hem. Du erlägger då en bokningsavgift om 25 000 kronor. Skulle du senare bestämma dig för att inte gå vidare med ditt köp får du tillbaka bokningsavgiften minus en administrationsavgift om 7 000 kronor.

För dig som köper en äganderätt skiljer sig processen åt efter detta steg. Hitta guiden för äganderätter här.

Steg 4Förhandsavtal

När föreningens kostnadskalkyl är granskad och godkänd tecknas ett förhandsavtal. Förhandsavtalet är ett bindande avtal mellan dig som kund och bostadsrättsföreningen. Innan du tecknar förhandsavtalet görs också en kreditupplysning och avstämning av lånelöfte. Vid tecknande av detta avtal har du 7 dagars betänketid på dig där du i lugn och ro kan gå igenom det innan du signerar. I samband med förhandsavtalet erläggs en förskottsbetalning om 100 000 kr, minus eventuell tidigare erlagd bokningsavgift

Steg 5Upplåtelseavtal

Mellan fyra till sex månader, om inget annat avtalats, innan du får tillträde till din nya bostad ingår du och bostadsrättsföreningen ett upplåtelseavtal. Avtalet innebär att bostadsrättsföreningen upplåter lägenheten med bostadsrätt till dig som köpare och du blir medlem i bostadsrättsföreningen. I samband med upplåtelseavtalet erlägger du en handpenning om 10 procent av köpeskillingen (minus det du tidigare erlagt i avgifter och förskottsbetalningar). Resterande köpeskilling betalas inför ditt tillträde.

Steg 6Förhandsvisning

När det börjar närma sig tillträde bjuds du in till en förhandsvisning. Här får du se ditt nya hem och uppleva alla ytor samt ta tillfället att mäta och planera din möblering.

Steg 7Besiktning

Inför tillträdet görs en besiktning av din bostad. Besiktningen utförs av en oberoende besiktningsman och på plats finns representant från bostadsrättsföreningen.

Steg 8Tillträde

På tillträdesdagen träffas vi och lämnar över nycklarna till din nya bostad och vi går tillsammans runt i byggnadens gemensamma utrymmen.