Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

KöpguidenSå funkar det

Så här köper du bostad av oss

Att köpa en bostad är en av de viktigaste och största affärerna du gör i livet. Därför vill vi att det ska vara så tryggt och enkelt som möjligt för dig att köpa en nybyggd bostad av oss.

När du köper ditt nya hem av Peab Bostad slipper du budgivning. Du väljer inredning och kan påverka din boendeekonomi. Att köpa bostad av oss ska vara enkelt. Här visar vi hur det går till, steg för steg.

Köpguiden

Steg 1Intresseanmälan

När du hittat en bostad som intresserar dig kan du enkelt anmäla ditt intresse på peabbostad.se. Vi tar emot din intresseanmälan och registrerar dig som intressent på projektet. När vi närmar oss säljpremiär blir du kontaktad av en representant för Peab Bostad som ger dig möjligheten att ställa eventuella frågor och få mer information.

Steg 2Säljpremiär

På säljpremiären bjuds du in till Peab Bostad för att få information om projektet och ges möjligheten att välja den bostad som passar dig bäst. Val av bostad sker i turordning utifrån anmälningsdatum därefter gäller först till kvarn principen.

Steg 3Bokningsavtal

I det fall bokningsavtal förekommer tecknas detta i samband med säljpremiären för ditt nya hem. Du erlägger då en bokningsavgift om 25 000 kronor. Skulle du senare bestämma dig för att inte gå vidare med ditt köp får du tillbaka bokningsavgiften minus en administrationsavgift om 7 000 kronor.

För dig som köper en äganderätt skiljer sig processen åt efter detta steg. Hitta guiden för äganderätter här.

Steg 4Förhandsavtal

När föreningens kostnadskalkyl är granskad och godkänd tecknas ett förhandsavtal. I samband med förhandsavtalet erläggs en summa om 75 000 kronor. I de fall ett bokningsavtal inte tecknats blir summan istället 100 000 kr. Förhandsavtalet är ett bindande avtal men kan brytas om;

  1. Lägenheten inte upplåtits med bostadsrätt senast vid tillträdet,
  2. Upplåtelse inte sker inom skälig tid efter den beräknade tidpunkten för upplåtelse, och detta beror på vårdslöshet från bostadsrättsföreningen eller,
  3. Avgifterna, dvs. insats och/eller månadsavgiften blivit väsentligt högre än vad som angetts i förhandsavtalet, och förvärvaren begär att få frånträda förhandsavtalet inom tre månader från det att förvärvaren fått kännedom om de höjda avgifterna.

Frågor och svar – Om att köpa en bostadsrätt.

Steg 5Upplåtelseavtal

Mellan en till fyra månader, om inget annat avtalats, innan du får tillträde till din nya bostad ingår du och bostadsrättsföreningen ett upplåtelseavtal. Avtalet innebär att bostadsrättsföreningen upplåter lägenheten med bostadsrätt till dig som köpare och du blir medlem i bostadsrättsföreningen. I samband med upplåtelseavtalet erlägger du en handpenning om 10 procent av köpeskillingen (minus det du tidigare erlagt i avgifter och förskottsbetalningar). Resterande insats och i förekommande fall upplåtelseavgift betalas inför tillträdet. 

Steg 6Förhandsvisning

När det börjar närma sig inflyttning bjuds du in till en förhandsvisning. Här får du se ditt nya hem och uppleva alla ytor samt ta tillfället att mäta och planera din möblering.

Steg 7Besiktning

Inför tillträdet görs en besiktning av din bostad. Besiktningen utförs av en oberoende besiktningsman och på plats finns representant från bostadsrättsföreningen.

Steg 8Tillträde

Vi möter upp dig upp i ditt nya bostadsområde och lämnar över nycklarna till din nya bostad. Därefter går vi tillsammans runt i byggnadens gemensamma utrymmen och visar dig bland annat förråd, garage, soprum, gemensamhetslokal och avslutar tillträdet uppe i din lägenhet.

Purchase guide in Arabic.pdf

Purchase guide in English.pdf

4 TIPS OM JURIDIKEN KRING DITT BOSTADSRÄTTSKÖP

Att köpa bostad är en stor affär som du inte gör så många gånger i ditt liv. Då är det bra att ha koll på de juridiska frågorna. Peab Bostads jurist Åke Theblin ger några råd kring vad du bör tänka på när du köper bostadsrätt.

Läs mer här