Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Innovativa vitvarorVåra nya vardagshjältar

Det uppkopplade hemmet gör livet enklare

Hjälp att välja mest skonsamma och energibesparande tvättprogram, kolla upp vad du har i kylen när du står i affären eller hitta rätt recept för dig som är allergisk mot något livsmedel. Det är några innovativa funktioner på vitvaror. Och fler kommer, berättar ett par av de ledande vitvaruproducenterna som vi talat med. Vad är viktigast för dig?

Vi har redan vant oss vid att kunna sätta på och stänga av olika tekniska prylar på distans, åtminstone utan att behöva resa oss ur soffan. Men nu kommer en mängd olika funktioner på vitvaror och du styr dem med en app, även om du befinner dig alldeles intill. Kanske snart också via din röstassistent. Och skulle du behöva service på någon av dina vitvaror kan servicepersonal kolla upp vad som är fel redan innan de åker ut. Då har de med sig rätt reservdel från början.

Vitsen med apparna som styr olika maskiner i ditt hem är att du kan få hjälp i många situationer:

I tvättstugan:

Du ska tvätta dina nya skjortor och är osäker på vilken temperatur och mängd tvättmedel du bör använda. Med appens hjälp kan du se hur det är lämpligt att tvätta plagget och kanske får du tips om att du inte behöver välja en så hög temperatur som du trodde. Eller så ser du att det faktiskt går att tvätta plagget själv så att du inte behöver ta det till kemtvätten. Det sparar både plaggen och miljön.

I köket:

Hur var det nu, vilka ingredienser behöver jag till den där läckra rätten och hur länge ska den stå i ugnen? Skulle den tillagas med ånga? Med appens hjälp kommer du att både kunna få fram ingredienser och hur du tillagar rätten. Du kan också skicka en påminnelse till din partner om att köpa hem det som fattas. Och sen sätter du på ugnen genom appen, kanske redan innan du kommer hem, och ställer in tillagningstiden.

I affären:

Tonåringar hemma som kanske tömt kylen? Medan du står i affären kan du kolla vad som behöver köpas genom att koppla upp dig mot en bild som togs när kylskåpsdörren stängdes senaste gången. Så praktiskt!

Många funktioner finns redan idag eller är precis på gång att lanseras. Från att det endast varit premiummodeller som haft wifi-uppkoppling kommer det nu på bredare front eftersom producenterna utgår från behov som man sett hos konsumenterna, inte bara från att funktionerna i sig är häftiga. Integrering med olika röstassistenter är nästa steg. Och längre fram kan det bli så att vitvaruleverantörerna integreras med andra aktörer så att du kan koppla upp dig mot receptsajter och mot e-handel och enkelt beställa hem de varor du behöver. Kanske får du också tips på hur du kan göra mer miljövänliga val av ingredienser eller tillagningssätt och hur du kan minska matsvinnet.

Men det viktigaste när du väljer vitvaror är att utgå från dina egna behov och vad du ska använda produkten till. Uppkoppling ska du inte välja bara för att det finns, utan se vad det kan addera för värde för just dig.

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 16 000 anställda och en omsättning på 58 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.