Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

HållbaraInredningstrender

Dagens hem är varmt, hållbart och uppkopplat

Plötsligt syns runda organiska former, mjuka naturmaterial och varma färger i alla butiker och inredningsreportage. Är det detta som gäller just nu?

Maria Leksell är sortimentsansvarig på Peab Bostad och har koll på alla inredningstrender. Hon pekar på tre tydliga deltrender som påverkar oss just nu: välmående och hälsa, hållbarhet och digitalisering.

– Att vi vill satsa på vårt välmående påverkar hur vi utformar våra bostäder. Vi vill att hemmet ska ge utrymme för lugn och harmoni och vara en plats där vi kan varva ner.

Vi väljer nu gärna en varm och lugn färgskala, berättar Maria:
– I år ser vi mycket terracotta, rosa, rost, beige och toner av grönt.  Gult har också seglat upp som en riktig trendfärg på inredningsaccessoarer under 2019.

Materialen följer samma tema med naturmaterial som sten, keramik och trä. Till detta väljer vi gärna hantverk som rotting. Soffor, vardagsrumsbord och detaljer som vaser har rundade organiska former – allt är mjukt och taktilt. Rislampan får en återkomst, men den behöver inte vara rund utan kan anta andra böljande former. Med det mjuka och varma blir det naturligt att mattor tar mer plats och många vågar mer, både när det gäller färg och storlek.

Det är du som ska bo i ditt hem, tänk på det och utgå från dig själv. Fastna inte i hur andra gör utan tänk på vad du själv gillar och mår bra av.

Maria Leksell, sortimentsansvarig

Det medvetna konsumtionsmönstret påverkar också våra val när det gäller inredning. Vi köper färre prylar och satsar på kvalitet som varar. Kanske väljer vi också återvunnet material, som terrazzoskivor som producerats av stenrester.

– Vi vill omge oss med unika prylar som speglar vår personlighet. Då är det många som väljer second hand i stället för massproducerat, förklarar Maria.

Digitaliseringen finns överallt i våra liv och kommer också in i våra hem allt mer. Det handlar bland annat om uppkopplade produkter som förenklar och underlättar vår vardag.

– Det kan vara allt från tvättmaskin och torktumlare till ugn, berättar Maria. Du kan styra när tvätten ska vara klar eller sätta på ugnen även om du inte är hemma. Men digitaliseringen kan också betyda att du använder dig av olika digitala tjänster som gör att du får maten levererad ända in i din bostad. Det är jättespännande!

Alla trender till trots är Maria tydlig:
– Det är du som ska bo i ditt hem, tänk på det och utgå från dig själv. Fastna inte i hur andra gör utan tänk på vad du själv gillar och mår bra av.

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 16 000 anställda och en omsättning på 58 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.