Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

HållbaraInredningstrender

Dagens hem är varmt, cirkulärt och uppkopplat

Runda organiska former, naturmaterial som trä och varma färger syns i alla butiker och inredningsreportage. Är det detta som gäller just nu?

Maria Leksell är sortimentsansvarig på Peab Bostad och har koll på de senaste inredningstrenderna. Hon pekar på tre tydliga deltrender som påverkar oss just nu: välmående och hälsa, cirkulär design och smarta produkter.

– Att vi vill satsa på vårt välmående påverkar hur vi utformar våra bostäder. Vi vill att hemmet ska ge utrymme för lugn och harmoni och vara en plats där vi kan varva ner.

Vi väljer nu gärna en varm och lugn färgskala, berättar Maria:
– I år ser vi mycket jordnära kulörer som går ton-i-ton, från de blonda tonerna till varmbeige och en mix av bruna toner. Den tidigare populära accenten gult har nu ersatts av en mer dämpad pastell nyans. Men vill man fortsätta på den varma färgskalan så är det populärt med en accent av jordiga röda toner.

Materialen följer samma tema med naturmaterial som sten, keramik och framförallt trä. Trä har seglat upp som en riktig storfavorit. Vi ser många kök i trä samt garderobslösningar. Men också badrumsmöbler eller andra mindre inredningsdetaljer, består av trä, gärna med en känsla av patina. Soffor, vardagsrumsbord och detaljer som vaser har rundade organiska former – allt är mjukt och taktilt. Rislampan stannar kvar, men den behöver inte vara rund utan kan anta andra böljande former. Med det mjuka och varma blir det naturligt att mattor tar mer plats och många vågar mer, både när det gäller färg och storlek.

Det är du som ska bo i ditt hem, tänk på det och utgå från dig själv. Fastna inte i hur andra gör utan tänk på vad du själv gillar och mår bra av.

Maria Leksell, sortimentsansvarig

Det medvetna konsumtionsmönstret påverkar också våra val när det gäller inredning. Vi köper färre prylar och satsar på kvalitet som varar. Vi väljer också gärna återvunnet material, som terrazzoskivor som producerats av stenrester.

– Vi vill omge oss med unika prylar som speglar vår personlighet. Då är det många som väljer second hand i stället för massproducerat, förklarar Maria.

Digitaliseringen finns överallt i våra liv och kommer också in i våra hem allt mer. Det handlar bland annat om smarta uppkopplade produkter som förenklar och underlättar vår vardag.

– Det kan vara allt från tvättmaskin som själv doserar tvättmedel, ugnar som ger förslag på recept och tillagning eller diskmaskiner som känner av när det är dags för rengöring. Men det kan också betyda att du använder dig av olika digitala tjänster och utvecklingen går snabbt så det är jättespännande!

Alla trender till trots är Maria tydlig:
– Det är du som ska bo i ditt hem, tänk på det och utgå från dig själv. Fastna inte i hur andra gör utan tänk på vad du själv gillar och mår bra av.

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 15 000 anställda och en omsättning på 63 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.