Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Formex Inredningstrender 2020

Hur inreder vi våra hem 2020?

Enkelhet, Välmående, Hållbarhet – Tre tydliga trender det pratades om på årets Formexmässa som sedan återspeglar hur vi inreder våra hem 2020. Peab Bostads bevakning av inredningstrender i omvärlden grundar sig i att kunna erbjuda kunden tillval av bra material och smarta detaljer. Vi tar fram inredning och grundutförande med kvalitativa produkter och stämmer kontinuerligt av med våra leverantörer så att vi kan erbjuda det senaste sortimentet.

Enkelhet
Det innebär att vi vill knyta an till inredningen i våra hem. Vi vill skapa personliga hem med produkter som man inte vill göra sig av med. Detta benämns ofta som ”sparks joy” fenomenet. Ett begrepp som blev välkänt på grund av Marie Kondo, som lärde oss att organisera våra hem.
Metoden går ut på att endast behålla de saker som man verkligen gläds åt, oberoende av trender. De vi behåller eller köper nytt ska ge en härlig känsla, en storyfeeling istället för storytelling. Genom att inreda med saker vi verkligen vill ha får vi en mer emotionell koppling till föremålen samt skapar ett hem som inspirerar oss!

Välmående
Fokus på en hållbar livsstil. Begreppet ”Slow living” innebär ett lugnare tempo i livet samt en större medvetenhet över de val vi gör. Denna livsstil kommer som en motpol till dagens annars snabbföränderliga och uppkopplade vardag.
Trenderna som återspeglar livsstilen gör att vi vill omge oss av mjukare, jordnära färger och naturliga material som flörtar med en känsla av japanskt spa.

Hållbarhet
Den trend som i år gör ett tydligt statement i allt vi göra och i den inredning som vi omger oss av. Hållbarheten speglar sig i de naturmaterial och hantverk som vi fyller våra hem med. Det pratas mycket om historien bakom produkten och att dess ursprung blir allt viktigare. Att handla utifrån värderingar är mer ett krav än ett önskemål.
En trend som vi ser återkommande är DIY (Do It Yourself), en trend som växt sig starkare med åren och som nu är tillbaka större än någonsin. Konceptet går ut på att skapa och vara kreativ med de material som du redan har, så du inte behöver köpa nytt. Det kan tillexempel vara att göra om en lampskärm istället för att handla en ny.
Framåt ser vi även ett årtionde av alternativa material och lösningar. Ett exempel på detta kan vara nya typer av biomaterial i form av alger och bakterier.

 

De tre ovanstående trenderna återspeglar sig sedan i färg, form och material. Det vi ser är mycket av runda former, varma färger, naturmaterial samt ett och annat iögonfallande "statement piece".

Runda former
Mycket av inredningen, så som bord, lampor, ljushållare och vaser har en mjuk rund form. Gärna inredning av handgjord estetik, trots att de är nyproducerade, för att få till en organisk form.

Varma färger
Jordnära, varma och pudriga toner. Från rostrött och beige, till mer brända toner av rosa. Färgen gult slår även igenom stort. Från det mer varmare gula och ockragult, till en och annan mer klargul nyans. Även blått som är utnämnd till årets färg av Pantone, kommer vi se mycket av under året.

Material
Naturmaterial som rotting och bambu i allt från lampor, vaser, mattor, stolar, bord och flätade korgar. Det finns också exempel på återvunnet material, exempelvis i form av återvunna textilier.

Statement pieces
Torkade växter syns överallt, antingen i form av en enstaka gren i en glasvas, eller som stora konstverk över matbordet. Även krukorna ligger i fokus. De får gärna se ut som hantverk i sig, helst i oregelbundna former med struktur och rå finish.  Pricken över i:et är den rustika lampan, exempelvis korglampan som gärna får synas i olika storlekar i hela hemmet.

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 16 000 anställda och en omsättning på 58 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.