Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Inredningstrender 2021

Under år 2021 ska vår inredning ge trygghet och värme i hemmet

I en omvälvande tid där mycket är osäkert, finns en längtan efter harmoni och back to basics. Vi har spenderat mer tid hemma och insett hur viktigt det är att känna en trygghet där vi lever och bor. Vi har också blivit mer personliga i våra hem. Vi vill skapa hem vi mår bra av med en ombonad och varm känsla.

En stor inredningstrend är Slow living - Skala bort det onödiga i hemmet
Slow living, ett uttryck som det pratats om en tid, men som det senaste året fått en ännu större innebörd. När vi tillbringar mer tid i hemmet och gör dessa mer personliga skalar vi bort det onödiga och låter inredningen få växa fram.

Vi har färre prylar och vi gör mer medvetna val så de saker vi omger oss med får en större betydelse för oss.

Vi lever mer i nuet och omger oss gärna med naturen i form av växter. Så de gröna växterna fortsätter att ta plats i våra hem.

Fusion mellan skandinavisk inredning och japansk stil - Japandi
Under 2020 lutade trenden mot det bohemiska. Detta år handlar det mer om det eleganta och avskalade med rena linjer. Japandi är en trend som är en fusion mellan det skandinaviska och det japanska och som återspeglar den enkla minimalismen.

Ska man titta på inredningsdetaljer som speglar denna trend så är det rispapperslampan som lever kvar, en enkel eukalyptuskvist eller linjekonst som kan bestå av ansikten och kroppar i siluetter på tavlor och vaser.

Ett hem med utrymme för dagens behov att skapa rum i rummet
En annan effekt av att vi spenderar mer tid i våra hem är att det kan skapa ett behov av att skapa rum i rummet. Vi varvar, jobb, skola, fritid, umgänge och återhämtning på samma yta, vilket innebär att man kan behöva dela av rummen i bostaden. Det kan man på ett enklare sätt göra med en skärmvägg, gardiner eller en hylla. Då kan man vara flexibel utifrån de behov som finns.

Välj inredning och detaljer i naturmaterial
En stor materialtrend som varit på gång länge men som vi nu ser mycket av är trä. I allt från golv, kök, möbler till små inredningsdetaljer som vaser. Trenden följer även med in i badrummet på badrumsmöbler. Materialet får gärna ha en känsla av äkthet och patina.

Andra naturmaterial som fortsätter vara populära är natursten och terrakotta.

Måla om hemma och inred hemmet med en varm vilsam färgskala
Året fortsätter med en lugn färgskala med jordnära varma toner. Från mer blonda toner till varmbeige, creme och en mix av bruna toner  så blir det en harmonisk helhetskänsla. Färgerna går mycket ton-i-ton men kan ha en accent av jordiga röda toner. Andra populära accenter i år är den blåa kulören samt dämpade pasteller, exempelvis en ljusare gul eller lavendellila. Accenterna är perfekt att få till på textiler som mattor, eller en vas.

Låt detaljerna styra inredningen hemma - satsa på statement pieces
När vi rensar ut i våra hem så behöver vi något som sticker ut. Det kan vara i form, storlek eller färg. Exempel på det är en spegel med annorlunda form, eller en stor vas.

Inred med kontraster: Låt naturliga färger brytas av med svarta detaljer
En fin kontrast till den naturliga och varma färgskalan är att i badrummet satsa på svarta detaljer. Det kan antingen vara en mattsvart blandare i duschen och till tvättstället. Eller så kan det vara svarta detaljer på duschprofilen eller svarta handtag och knoppar.

Viktigast av allt är att man väljer något som är långlivat och något som man verkligen gillar.

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 16 000 anställda och en omsättning på 58 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.