Inredningstrender för 202312 trender att hålla koll på

Nu är det dags att välkomna nya trender in till våra hem. Nästa år kommer vi bland annat att frossa i stearinljus i olika former och färger samt vackra glasformationer, rotting och keramik. Trender är något som kommer och går. Med inspiration från dessa upptäcker vi nya inredningsfavoriter och kombinationer, som förhoppningsvis blir ett långvarigt tillskott i hemmet!

Peab Bostads Sortiments- och Inredningsansvarig Mia Schöning, har botaniserat bland vackra ting, utställningar och föreläsningar på Formex 2023 och har samlat på sig bra insikter om vad vi har att se fram emot under nästa år. Formex har en fin bredd och erbjöd som vanligt något för såväl den modiga som vill ta ut svängarna i sin inredning, samt likadant detaljer och idéer för de som föredrar en mer vilsam bas.  

Det enda du själv behöver göra är egentligen att identifiera vilken känsla du vill komma hem till, därefter väljer du ut favoriter ur kommande trender. Ingen väljer allt, men alla hittar något! 

Fortsätt läsa om vilka material, färger och detaljer som kommer att synas i hem och butiker den närmsta tiden.

Kommande trender inom inredning 2023

Vilka trender spås en ljus framtid, vad kommer att dominera flödet bland inredningskonton i sociala medier, och vilken inredning kommer att få flytta in hos dig?  

Man kan urskönja en tydlig röd tråd från allt vad gäller material och former, till de mindre men dock så viktiga detaljerna och ljuskällorna.

 • Nu bjuder vi in naturen i våra hem och låter växterna bli en del av inredningen, inte minst på väggarna. Nästan som en tavla av växter som tillför färg och samtidigt bidrar till ett bättre inomhusklimat. 
 • En av höstens starkaste trender vad gäller material i allt från möbler och inredningsdetaljer är strukturella och taktila ytor som skapar effekt och variation.   
 • Den redan existerande trenden av runda bord är här för att stanna. Vi älskar fortfarande runda bord, både vad gäller soffbord och matrumsbord. 
 • Vi samlar och organiserar som aldrig förr i köket. Efterfrågan på genomtänkt och generös förvaring ökar. Det traditionsenliga skafferiet får nu börja göra plats för ett nytt sätt att förvara skafferivaror på, nämligen ett walk in skafferi. Likt en walk in closet, fast för mat. 
 • Glas i alla dess former ligger högt på listan: i form av vaser, ljuslyktor och lampfötter. Glaset får dessutom gärna ha en färg i den röd-rosa, beige och orange färgskalan.  
 • Klä gärna såväl väggar som tak i favorittapeten/favoritfärgen. Måla taket och matcha väggar och snickerier i samma nyans.

Vilka färger blir våra favoriter 2023

Färger erbjuder ett utmärkt sätt att förändra känslan hemma- på ett enkelt sätt. Med små medel och noga genomtänkta val kan vi göra mycket med de trender som väntar inom färg 2023.   

 • De färger vi spås se mest av nu är svagt rosa och aprikos, beige, orange samt mörkröda toner. Här har vi höstens starkaste och mest kommersiella färgskalor. 
 • Kontrastfärger är också ett återkommande färgtema när nya trender presenteras. Inför kommande år är det kontrastfärgerna blått och rött som dominerar, i dess klaraste färger. 
 • Färger i badrummen förflyttar sig från beige och vilsamt till mycket färg och mönster på både kakel och klinker.

Inredningsdetaljer som får flytta in i våra hem under 2023

Detaljerna bidrar till helheten och hjälper till att skapa karaktär och personlighet. Noggrant utvalda inslag ger en härlig dynamik och knyter ihop rummets alla delar. Oavsett om du är ute efter den minimalistiska stilen med ett avskalat formspråk eller om du vill att dina rum ska berätta många olika historier, så är det detaljerna som är den gemensamma nämnaren. 

2023 kan vi summera detaljerna som kommer ta över våra hem i form av: keramik, urnor, glas och naturliga inslag. 

 • Rotting/strå kan vi inte få nog av. På väggar, i möbler och mattor, i dukning med mera. Det verkar inte finnas någonstans där rotting inte är rätt! 
 • Kluster av asymmetriskt placerade lampor är en trend för kommande året. Vi ser flertalet taklampor som kombineras på olika höjder, gärna lampor med stråskärmar.  
 • Robust keramik och maffiga urnor var återkommande inslag på Formex. Tänk stora keramiska konstverk som blir rummets ’statement piece’. 

Varför kommer det nya trender år efter år?

Nya trender speglar ofta omvärlden och våra behov i hemmet ändras i samband med utvecklingen. Under de senaste åren har man bland annat sett en förändring i bostadens betydelse och hur behovet av ett hem som fokuserar på återhämtning och kontemplation ökat. Detta syns inte minst i de senaste trenderna där valet av färger och material pekar på ett stort behov och en önskan om en varm, ombonad inredningsstil.

Glöm inte bort att inreda utifrån din personliga stil

Nya trender kommer och går men det är självklart lika viktigt att inte irra bort sig i djungeln av allt som pockar på vår uppmärksamhet i sociala medier och inredningsmagasin. Din personliga stil ska alltid få lysa igenom, det är du ska trivas i ditt hem!  

Inred därför med färgval och attribut som du trivs med och ser dig själv behålla över tid. Låt trenderna inspirera och motivera till att kanske våga något nytt. Det vill säga plocka russinen ur kakan, utifrån dina egna preferenser och förutsättningar.  

Inredning ska vara roligt och spännande- och du ska inreda ditt hem för dig.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 16.000 medarbetare och en omsättning på 63 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs.