Förvandlingen förverkligad

På bara några år har Peab varit med och förvandlat det då nedgångna Folkets Parks-området i södra Uddevalla till en attraktiv stadsdel med olika upplåtelseformer. Utvalda delar av parken är bevarad och nyligen var det inflyttning för de sista bostadsrättsköparna.

Att montera ner en folkpark är nästan alltid kontroversiellt. Nu valde Peab att istället skapa något helt nytt och var noga med att informera Uddevallaborna vad som skulle ske och varför.

– Redan från början prioriterade vi informationen till alla som var intresserade av utvecklingen för den nya stadsdelen. När vi nu kan summera så hör Folkets Park onekligen till ett av Peabs mest lyckade bostadsprojekt, konstaterar Emelia Antonsson, projektchef på Peab Bostad Väst.

Folkets Park byggdes upp under 1920-talet och drevs av socialdemokraterna fram till att makarna Rut och Hans Oscarsson tog över driften 1999. Parken hade som mest besökare under 1940- och 50-talet men kunder även under 1960-talet attrahera publikmagneter som Spotnicks, Hep Stars och Paul Anka.

Makarna Oscarsson hade till slut inte de ekonomiska förutsättningarna att driva anläggningen vidare men är idag mycket nöjda med hur Peab bevarat delar av parken.

Peab har byggt tre punkthus och skapat bostadsrättsföreningarna Jazzen och Paviljongen med 83 lägenheter. Peabs småskaliga bostadskoncept Gårdshem svarar dessutom för ytterligare 30 bostadsrättslägenheter och för kommunala Uddevallahem uppförde 48 hyresrätter. Tillsammans blir det 161 nya lägenheter som bidrar till att södra Uddevalla blomstrar på nytt.

Anne och Stig Nävergård hör till de nya invånarna i Folkets Park. De har tidigare haft en villa i Ljungskile och kommer närmast från ett radhus i Uddevalla med tre våningar för att flytta till en betydligt mer praktisk lägenhet. En lägenhet som dessutom har en generös balkong med utsikt mot söder och även den gemensamma utsiktsplatsen för kvarteret.

– Vi trivs alldeles förträffligt. Det är lite som att flytta hem till de egna kvarteren igen. Min farfar hade ett åkeri på Hällviksgatan 7 bara ett par stenkast bort. Min syster var dessutom vokalist i ett jazzband som uppträdde i Folkets Park, säger Anne Nävergård.

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med drygt 14 000 anställda och en omsättning på 49 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.