Nyskapande arkitektur ökar intresset för Gamlestaden

Från industriområde och arbetarstadsdel till ett av flera nya centrumområden i Göteborg. Förvandlingen och synen på Gamlestaden är snabbt på väg att förändras. – Inom de närmaste åren kommer det att byggas flera tusen nya lägenheter i Gamlestaden. Utmaningen ligger i att bevara det som är karakteristiskt för stadsdelen och samtidigt våga släppa fram nyskapande arkitektur, konstaterar Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborgs Stad.

Björn Siesjö och Göteborgs kommun är inte ensam om att vilja flytta fram positionerna inom stadsutveckling. Inte minst för att attrahera fler företag och deras blivande medarbetare att etablera sig just i denna del av Sverige och norra Europa. Det finns också flera lyckade exempel på tidigare industriområden och typiska arbetarstadsdelar som fått vara med om en framgångsrik transformering. Kreuzberg i Berlin, Södermalm i Stockholm och Rockcliffe Smythe i Toronto är några aktuella förebilder.

– Göteborg är en av de snabbast växande städerna i Europa och vi kan bli ledande inom arkitektur och stadsutveckling om vi bara vill. Gamlestaden är definitivt ett av de mest intressanta projekten de närmaste åren och kan sätta Göteborg på kartan när det kommer till en spännande och omfamnande utveckling av en etablerad stadsdel, säger han och fortsätter.

– Gamlestaden har förutsättningar att skapa en social mix som blir attraktiv för flera olika grupper i samhället. Här finns och kommer att finnas en stor andel hyresrätter med rimliga hyresnivåer samtidigt som de nya bostäderna blir dyrare med ändå överkomliga för människor med medelinkomster

Rent fysiskt är det bara en hållplats mellan Gamlestaden och Drottningtorget. Men det finns som bekant en utmaning i att överbrygga den trafikstruktur som skärmar av Gamlestaden från centrala Göteborg.

– Vi är på god väg att hitta bra lösningar. Framförallt vill vi skapa en stad och stadsdel som rent fysiskt hänger ihop med sin omgivning. Vi planerar exempelvis för ett inre gångstråk som ska komma från Redbergsplatsen via Bagaregården och fram till Gamlestads torg. Då kan vi docka staden rent fysiskt för gående och cyklande och skapa en attraktiv upplevelse. Både gående och cyklande har varit satta på undantag men det vill vi ändra på, förklarar Björn Siesjö.

När det kommer till Peab Bostads aktuella projekt, Brf Gamlestads Brygga, så omfattar det 117 lägenheter i tre huskroppar och med en planerad inflyttning vid första kvartalet 2020. Uppdraget att förverkliga Björn Siesjö och stadens förväntningar ur ett arkitektoniskt perspektiv gick till göteborgabaserade arkitektbyrån QPG Arkitektur.

– Om 20 år kommer Gamlestaden vara mitt i stan och en av flera stadskärnor, förutspår Björn Siesjö, stadsarkitekt för Göteborg.

Brf Gamlestads Brygga kännetecknas av en nyskapande arkitektur och närheten till Säveån. Den brygga som kommer att ligga framför lägenheterna är tillgänglig för både boende och besökare.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Pehr-Olof Olofsson, Regionchef Peab Bostadsutveckling, 073-337 30 02, pehr-olof.olofsson@peab.se

Lisette Berg, Kommunikationsansvarig Peab Bostad, 073-337 68 93, lisette.berg@peab.se

_____________________________________________________________________________

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med drygt 14 000 anställda och en omsättning överstigande 46 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.