Peab Bostad först ut med flerfamiljshus i Trädgårdsstaden

För Peab Bostad har Skövde blivit en allt intressantare marknad. Efter att ha byggt punkthuset Överstelöjtnanten i centrum och Brf Basilikan i Kvarnsjön, är det nu dags för Brf Astrakan i Trädgårdsstaden. Den första etappen av tre erbjuder 28 nya lägenheter.

Den klassiska trädgårdsstaden är förebilden för Brf Astrakan och egentligen hela det nya bostadsområdet Trädgårdsstaden. Grönska och lummighet är två ledord för stadsdelen och det gäller inte minst för Brf Astrakan som kännetecknas av låg bebyggelse i två våningar där balkonger och uteplatser är vända in mot en gemensam förgård och äppellund.

– Det är extra spännande att vara med och utforma en helt ny stadsdel. Speciellt då vi har en bostadstyp som är attraktiv för flera olika målgrupper, konstaterar Andreas Wingfors, projektutvecklare på Peab Bostad.

– Vårt namn på bostadsrättsföreningen förpliktigar naturligtvis. I samband med byggnationen kommer vi bland annat plantera tio äppelträd, vilket borde vara ett välkommet inslag.

Men innan spaden sätts i marken är det snart dags för säljpremiär. Närmare 200 intresseanmälningar har Peab Bostad hittills kunnat räkna in.

– Normalt för byggbranschen är att ca 60 procent av bostäderna ska vara sålda innan byggstart. För Brf Astrakan räcker det med 40 procent och det visar tydligt hur mycket vi tror på vårt eget projekt och Trädgårdsstaden som en ny attraktiv stadsdel, säger Andreas Wingfors.

Trots att nyproduktionen ökat markant i Skövde de senaste åren så finns det fortfarande en bostadsbrist. Martin Belina som är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Skövde sedan flera år, har noterat att Skövdeborna har ändrat sitt förhållningssätt till nya bostäder.

– För några år sedan fanns det en tröghet i köpprocessen. Kunderna ville helst se projektet i verkligheten innan de vågade slå till. Det var tydligt när vi lanserade Brf Basilikan i Kvarnsjön. När väl bygget påbörjades såldes resterande lägenheter på några veckor, konstaterar Martin Belina.

Trädgårdsstaden påbörjades 2009 och den första etappen dominerades av fristående småhus och radhus. Efter sommaren var det också byggstart för den nya grundskolan som kommer att ta emot drygt 500 elever från förskola till årskurs 6. Planerad inflyttning juli 2018.

Nu är det dock dags för de första flerfamiljshusen. I den första etappen byggs det 28 bostadsrätter fördelade på sju gårdshus. Det finns tre storlekar på lägenheterna; 2:or på 55 kvm, 3:or på 67 kvm och 4:or på 81 kvm. Samtliga lägenheter har generösa balkonger eller uteplats.

Bildtext:

Uteplatser och balkonger är vända in mot förgård och en äppellund. I den första etappen erbjuder Brf Astrakan 28 bostadsrätter från 2 till 4 rok.

Fakta Brf Astrakan, Trädgårdsstaden

Byggbolag: Peab Bostad

Arkitekt: Forum Arkitekter

Antal lägenheter: 28

Storlek: 2–4 rok, 55–81 kvm

Pris: 1 320 000 – 2 070 000 kr

Avgift: 3 194 – 4 469 kr

Fakta Trädgårdsstaden

Den nya stadsdelen påbörjades i november 2009 och kommer byggas ut i etapper. Sammanlagt kommer Trädgårdsstaden omfatta 1 200 bostäder i olika upplåtelseformer och nå en befolkning på ca 4 000 invånare med tillhörande kommunal service och handel.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Andreas Wingfors, projektutvecklare på Peab Bostad, 072-53 34 306, andreas.wingfors@peab.se.
Martin Belina, mäklare svensk Fastighetsförmedling, 0500-44 55 31, martin.belina@svenskfast.se.
Kajsa Jacobsson, presschef Peab, 0725-33 34 84, kajsa.jacobsson@peab.se.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.