Peab Bostad lanserar Innovatum Living - med en känsla av internationell storstad i Trollhättan

Med Innovatum Living i Trollhättan har Peab Bostad fått en unik möjlighet att förena historisk industrimark med nyproduktion av bostäder som i vanliga fall bara återfinns i internationella storstäder. De närmaste åren kommer 250 lägenheter byggas i sex etapper.

Peab Bostad var tidigt ute med att satsa på Innovatumområdet. Med närheten till centrala Trollhättan och en tilltalande utsikt över de övre slussarna och Åkerssjö, har intresset för bostäderna varit stora från dag ett. För fem år sedan var det dags för den första inflyttningen och det har sammanlagt byggts 128 bostadsrätter i fyra etapper. Regissören med 28 bostäder var den senaste bostadsrättsföreningen som stod klar under hösten.

– Nu tar vi ytterligare ett steg i utvecklingen av området i samband med introduktionen av Innovatum Living. Denna gång tar vi delvis avstamp från de tidigare industribyggnaderna och har därmed fått möjligheten att erbjuda unika lägenheter som i vanliga fall inte går att återskapa i nyproduktion eller återfinns i mindre städer, säger Mikael Nilsen, projektledare på Peab Bostad.

Det Mikael Nilsen syftar på är Industribyggnad 79 som tidigare huserade verksamheten för verkstadsföretaget Nohab, grundat 1847. Byggnaden kommer att bevaras men byggas om till fyra våningar och en påbyggnad av tre bostadstorn.

– Gemensamt för lägenheterna i de två första etapperna är att vi kan utnyttja de speciella förutsättningar en äldre industrifastighet skapar. Vi kan exempelvis erbjuda ett flertal lägenheter med en takhöjd på fyra meter och stora fönsterpartier med mycket ljusinsläpp. Med synliga tegelväggar i vissa lägenheter skapas en utpräglad internationell storstadskänsla som vi bedömer får en stor efterfrågan, säger Mikael Nilsen.

Industribyggnaden med namnet Amerikahuset, kommer att innehålla rymliga treor och fyror samt ett mindre antal tvåor. Amerikahuset får en påbyggnad av tre torn med vardera sju våningar och där de flesta lägenheterna är treor med egna plan och inglasade balkonger. Topplägenheterna i de tre tornen har en boyta på 127 kvadratmeter.

Att bygga bostäder i ett tidigare industriområde innebär både en utmaning men också stora möjligheter. Speciellt om det finns en ambition att bevara delar av områdets stolta industrihistoria och det har Peab Bostad tagit fasta på ur flera perspektiv. Det mest uppenbara är bevarandet och ombyggnationen av Industribyggnad 79. Men även namnen på de kommande bostadsrättsföreningarna är hämtade från historiken.

I början av nästa år är det dags för säljstart av Brf Turbinen med 69 lägenheter och det är den etapp som kommer att erbjuda lägenheter med den tydligaste inspirationen av internationella storstäder. De första illustrationerna avslöjar vilken atmosfär det går att skapa med en takhöjd på upp till fyra meter, synliga stålpelare och stora generösa glaspartier.

– Vi har redan ett stort antal intresseanmälningar för Innovatum Living och Brf Turbinen. Sedan får efterfrågan styra i vilken takt vi förverkligar de kommande etapperna. 250 nya lägenheter är ett betydande antal i Trollhättan, men vi känner samtidigt att vi kan erbjuda köparna en unik historisk miljö, fräcka nya lägenheter med närheten till både natur och centrala Trollhättan, konstaterar Mikael Nilsen.

 

Fakta Innovatum Living

Bostadsutvecklare: Peab Bostad

Arkitektbyrå: Contekton Arkitekter

Antal lägenheter: 250 i sex etapper

Produktionsperiod: 2018–2027

Tidigare produktion: Brf Scenografen, Fotografen 1 & 2 och Regissören, sammanlagt 128 bostadsrätter.

 

Visste du att...

...Nohab var ett verkstadsföretag som grundades 1847 under namnet Trollhättans Mekaniska Verkstad. Nohab var Trollhättans största och viktigaste företag under mer än 100 år. Från början tillverkades lantbruksmaskiner och vattenturbiner. Verksamheten upphörde 1979.

...Innovatumområdet har blivit ett begrepp i Trollhättan och Västsverige med ett av landets mest omfattande utvecklingscentrum. En satsning som påbörjades för 20 år sedan och utvecklats till en mötesplats för människor, teknik, teori, praktik, kultur, historia och framtid.

... Film i Väst har sitt huvudkontor i Trollhättan och bara några stenkast från Innovatumområdet. Film i Väst blev tidigt känt under namnet "Trollywood" och har sedan starten 1992 producerat över 1 000 svenska och internationella långfilmer, dokumentärer och TV-serie.

... Saab Car Museum hör också till grannarna och har en samling av 100-talet modeller. Från "Ursaaben" 1947 till den sista modellen som lämnade Saabfabriken i samband med konkursen 2011.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Mikael Nilsen, projektledare Peab Bostad, 0733-37 54 85, mikael.nilsen@peab.se

Lisette Berg, kommunikationsansvarig Peab Bostad, 0733-37 68 93, lisette.berg@peab.se

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med drygt 15 000 anställda och en omsättning på 49 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.