Delbetala kontantinsatsen under fem årBo tryggt betala kontantinsats senare

Förverkliga din dröm om ett nytt hem idag

Peab erbjuder nu möjlighet till ett snabbspår till ditt nya hem på ett tryggt sätt. Nu kan du köpa din bostadsrätt och dela upp betalningen av kontantinsatsen över en bekväm period på fem år i stället för att betala omedelbart. För att dra nytta av detta behöver du endast ha en stabil privatekonomi med tillräckliga marginaler i din ekonomi för att månadsspara till kontantinsatsen under högst fem år. Med detta erbjudande kan bland annat du som förstagångsköpare få möjlighet att köpa din första bostadsrätt snabbare.

Låt oss underlätta din väg hem. Med vår expertis och engagemang kommer vi att guide dig genom varje steg så att du kan känna dig trygg! Erbjudandet gäller ej retroaktivt, ansökan görs innan köp.

För vem?​

Många har idag en god och ordnad ekonomi men har inte hunnit spara ihop till hela kontantinsatsen än. Med detta erbjudande vi gör det möjligt för kunder att delbetala kontantinsatsen under maximalt fem år. Du lånar hos banken precis som vanligt, men betalar delar av eller hela kontantinsatsen senast om fem år, helt ränte- och avgiftsfritt. Du äger 100 procent av bostaden från dag ett. Peab rekommenderar att du sparar till kontantinsatsen varje månad genom ett eget extra sparande eller genom att delbetala insatsen löpande. 

För att kunna ta del av erbjudandet behöver du som singelhushåll ha en månadsinkomst som ligger strax över 30 000 kr (Är ni två som ska köpa en bostadsrätt så räknas er gemensamma inkomst). 

Vilka är fördelarna – du äger ditt boende 100%

  • Ett tryggt och enkelt snabbspår till ditt nya hem
  • Man får tid på sig att spara ihop till resten av kontantinsatsen i lugn och ro samtidigt som man får tillgång till ett säkert och långsiktigt boende.
  •  Du äger ditt boende till 100 procent
  •  Du är först med att flytta in i en helt ny bostad, allt är helt nytt. Nytt toppmodernt kök och badrum. Garantier som sträcker sig flera år fram i tid.​
  •  Man slipper osäkerheten på andrahandsmarknaden och de ofta höga hyrorna där.

Så går det till – Steg för steg

  1. När du har hittat din drömbostad så kan du preliminärboka bostaden i 24 timmar genom att meddela ansvarig mäklare att du är intresserad. Under tiden införskaffar du ett lånelöfte från banken, som du skickar till oss.  
  2. Därefter gör vi inom 24 timmar en egen ekonomisk prövning, för att säkerställa att du har goda privatekonomiska marginaler för att klara av att delbetala eller spara till kontantinsatsen.*
  3. När Peabs kontroll är genomförd skickar vi ett avtal till dig som du går igenom med mäklaren. Det är viktigt att läsa igenom avtalet noggrant. Om du är förstagångsköpare kan du med fördel ta del av vår köpprocess där vi går igenom de viktigaste sakerna man behöver tänka på när man ska köpa bostad. Läs mer här.
  4. På tillträdesdagen träffas vi och lämnar över nycklarna till din nya bostad. Du kan nu välja hur du vill lägga upp hanteringen av kontantinsatsen, månadsspara eller betala hela kontantinsatsen vid ett och samma tillfälle. 

* Peab gör en tuffare ekonomisk kontroll än vad bankerna gör. Vi räknar på att kunden maximalt lånar 4 gånger sin årsinkomst, för att på så sätt säkerställa att det finns goda privatekonomiska marginaler för att klara av betala av kontantinsatsen under fem år. 

Frågor och svar

Hur mycket eget kapital behöver jag ha för att kunna köpa en bostad med detta erbjudande? 

Du behöver inget eget kapital. Däremot behöver du ha en stabil privatekonomi med tillräckliga marginaler i din ekonomi för att månadsspara till kontantinsatsen under högst fem år. 

Äger jag 100 procent av bostaden från dag ett?​ 

Ja. 

Kan två personer köpa en bostad med detta erbjudande gemensamt? 

Ja.  

Kan jag sälja bostaden när jag vill på den öppna marknaden? 

Ja.  

Kan jag köpa vilken Peab-bostad som helst med detta erbjudande? 

Nej, endast ett urval av lägenheter är möjliga att köpa med detta erbjudande. Fråga mäklaren angående den bostad du är intresserad av så kan mäklaren upplysa dig om det är tillgängligt. 

Kan man betala av månadsvis till Peab?​ 

Ja. Det är också den modell som vi rekommenderar alla.​ 

Kan man betala av snabbare än fem år?​ 

Ja. Vi rekommenderar att man betalar kontantinsatsen så fort som möjligt.​ 

Måste man månadsspara?​ 

Ja, vi rekommenderar starkt att man månadssparar. Däremot kommer Peab inte kontrollera att man månadssparar.​ 

Vad händer om man inte kan betala på sista dagen? ​ 

Om man trots goda privatekonomiska marginaler inte har tagit ansvar för att spara till kontantinsatsen, så händer samma sak som när man har en skuld till ett bolag som man inte kan betala. ​ 

Om man köper ihop med sin sambo och därefter gör slut, vad händer då?​ 

Om den ena parten väljer att behålla bostaden gör Peab Bostad en ny kreditprövning i enlighet med den hårdare kreditprövningen som Peab gör. Om ingen part vill behålla bostaden eller inte klarar av Peabs hårdare kreditprövning gäller samma regler som vid en försäljning, dvs. man ska betala det som finns kvar av insatsen i samband med att man frånträder bostaden. Det innebär att man kan sälja bostaden innan och använda pengar från försäljningen till att betala det som är kvar på kontantinsatsen. 

Aktuella projekt

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm