Branschinitiativ Trygg BRF ger dig som köpare av bostadsrättEn trygg bostadsaffär

Med Trygg BRF kvalitetsstämplar vi ditt köp av nyproducerad bostadsrätt

Tillsammans med några stora branschkollegor har vi bildat en förening, Trygg bostadsrättsmarknad i Sverige, som är ett branschinitiativ och en kvalitetsstämpel som betyder att vi tar ett långsiktigt ansvar, både när det gäller kvaliteten på själva huset och för föreningen och dess ekonomi. Det kan vara skönt att veta när du ska göra en av ditt livs största affärer.

Köper du din bostadsrätt genom oss på Peab Bostad kan du vara säker på att vi håller ihop hela projektet både tekniskt och ekonomiskt. Vi gör allt från ax till limpa: utvecklar, bygger själva och ger dig dessutom en femårig garanti.

Att våra nya bostadsprojekt är kvalitetsmärkta med Trygg bostadsrättsmarknad i Sverige betyder bland annat:

  • Vi är transparenta och ger tydlig och rak information till dig som köpare.
  • Vi har tecknat försäkringar och garantier som förskotts- och insatsgarantier men även entreprenadförsäkring och fastighetsförsäkring.
  • Det finns en underhållsplan så föreningen kan sätta av en relevant avsättning till yttre fond varje år.
  • Styrelsen under byggtiden består av professionella personer som inte arbetar på Peab och som har särskild kunskap kring bostadsrättsföreningar.
  • Om det skulle visa sig att det finns någon lägenhet som inte är såld när huset är klart så går Peab in och köper den. Du slipper vara orolig för att föreningen ska drabbas ekonomiskt.

Vad är en ekonomisk plan i en bostadsrättsförening och vad ska man titta på?

Det är en teknisk och ekonomisk beskrivning som gör det möjligt att bedöma föreningens verksamhet. Planen ska vara intygad av två personer vars uppgift är att pröva om föreningens ekonomi är ekonomiskt hållbar.

Titta på helheten när det gäller föreningens ekonomi: räntan, amorteringen och avsättningen till underhållsfonden. Ju större skillnaden mellan den beräknade räntan – alltså den som den ekonomiska planen baseras på – och den räntan som banken har offererat föreningen, ju mer kan räntan gå upp utan att månadsavgiften behöver höjas.

Det är viktigt att långsiktigt säkra föreningens kommande underhåll genom att sätta av till underhållsfonden enligt en underhållsplan som vi på Peab tar fram till föreningen. Det är också viktigt att amortera ner på föreningens lån för att skapa utrymme för finansieringen av de kommande underhållen.

När vi överlämnar bostadsrättsföreningen är allt förberett och vi har sett till att utbilda styrelsen som också får ett stödpaket som innehåller sådant de behöver känna till, bland annat GDPR.

Med andra ord, en bostadsrättsaffär som du gör genom Peab Bostad är en trygg affär. 

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm