Den långa och kalla vintern närmar sig sitt slut och våren, solen och påsken är äntligen här. För många innebär detta att påskpyntet, de ljusa dukarna och kvistarna åker in i hemmet. Här tipsar vi om hur du påskpyntar så hållbart som möjligt och bakar bästa påskkakan.
Påskris och kvistar
Påskris är den dekoration som de flesta förknippar mest med påskfirande. Dock så vill vi uppmärksamma att det finns gott om andra kvistar som blir fina i ditt hem. Äppelkvistar eller magnolia är perfekta i en fin vas. Här behöver du heller inte tänka på kvistdekorationer, har du tur så blommar grenarna lagom till påskafton.
Om du ändå vill plocka in ris så skippa påskfjädrarna. Dekorera i stället riset med tygremsor eller små ägg gjorda på hållbar ull.
Bordsdekoration
Duka upp med söta påskharar på bordet till middagen med släkten.
- Måla kaninansikten på kokta ägg med en livsmedelspenna. Alt kan du även skriva namnen på dina gäster för söta bordsplaceringar
- Vik en servett på diagonalen flera gånger, antingen linneservetter eller större pappersservetter.
- Svep in ägget i den vikta servetten så att det hamnar i mitten av servetten.
- Knyt ihop servetten upptill ovanför ägget för att ändarna ska se ut som två öron.
Återvunnen dukning
Julservis och sommarservis? Vi rösta för en påskservis! Gärna en återvunnen variant som vi finner på loppmarknad eller i en antikaffär. Fördelen med en loppisfunnen servis är att det inte måsta matcha helt och hållet. En del av charmen är att alla gäster får olika tallrikar och glas.
Bakning
Plocka in påskpyntet även i köket. En påskdekorerad morotskaka som får stå fint på bordet räcker i alla sin enkelhet Godisägg, ätbara blommor eller nötter? Endast fantasin sätter gränser.
Vårt bästa recept på morotskaka-
Ingredienser
- 6 ägg
- 5 dl strösocker
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljpulver
- 2 msk bakpulver
- 5 dl strösocker
- 3 msk malen kanel
- 3 msk malen kardemumma
- 2 msk malen ingefära
- 2 krm salt
- 3 dl solrosolja
- 400 g morötter
Frosting
- 1½ dl florsocker
- 150 g smör
- 300 g naturell färskost
- 1½ dl florsocker
- Skalet ifrån 1 lime
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°.
- Skala och riv morötterna fint
- Lägg alla ingredienser i en stor bunke och blanda väl.
- Klä en långpanna, innermått ca 30 x 40 cm, med ca 5 cm hög kant, med bakplåtspapper.
- Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter. Alla ugnar fungerar olika, så det är bra att ha lite koll.
- Medan kakan svalnar kan du påbörja frostingen. Smält smöret och vispa med elvisp ihop med färskost och florsocker till slät kräm. Smaka av med florsocker, tillsätt mer om du vill att frostingen ska vara sötare. Riv limeskalet och blanda i frostingen.
- Bred krämen på kakan när den svalnat helt. Låt kakan stå i kylen ca en timme så den hinner sätta sig innan du skär den.
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.