Madeleine är bland de första att bo på historisk mark
Italienska kakor, vintage och värme i nyproducerad lägenhet. Madeleine är en av de första att flytta in på historisk mark.
Madeleine Nobis tar emot oss en gråmulen vinterdag. Den råa betongfasaden går nästan ton i ton med himlens färg men inifrån det första bostadshuset i Varvsstaden strålar värmen ut.
Peab Bostads projekt Kv. Varvskajen är det första bostadsprojektet som färdigställs i området. När vi besöker henne har hon hunnit bo i sin nya lägenhet i Varvsstaden i knappt en månad och är en av de första att flytta in på historisk mark i det gamla varvsområdet mitt i city.
Madeleine är en inbiten lundabo och vägen till Malmö och Varvsstaden var inte helt självklar från början.
"Jag letade egentligen efter en sommarstuga på Österlen", säger Madelaine och skrattar.
Madeleine ville ha en förändring i sitt liv och en dag för ca 2.5 år sedan satt hon på en buss till en visning av en liten sommarstuga. Det slutade med att hon surfade in på Hemnet och såg en annons för Kvarteret Varvskajen i Varvsstaden.
”Jag tänkte, att det är ju där jag ska bo! Jag hoppade av bussen och gick direkt till visningseventet och skrev upp mig på den här lägenheten. Jag hade längtat efter att någon skulle våga göra en planlösning som denna och jag blev såld på den direkt. Det är något väldigt speciellt med det här området och närheten till vattnet och till staden. Dessutom har jag barn och barnbarn som bor i Malmö”, berättar Madeleine.
Madeleine är till vardags arkitekt, studiochef och hållbarhetssamordnare på Sweco i Malmö. Och hennes yrke speglas tydligt i hennes inredningsstil. Med ett hållbart fokus har Madeleine på kort tid lyckats skapa ett hem som känns vänligt och välkomnande. Nya prylar och möbler lyser med sin frånvaro och i stället faller ögat på gamla resväskor fulla med historier, ärvda bord och en samling gamla stolar som så småningom ska byggas om till en bänk längs med lägenhetens mittenparti.
”Jag hade som ambition att inte köpa något nytt när jag flyttade. Det kan ju låta lite konstigt när jag flyttar in i en nyproducerad lägenhet men i den hållbara kontexten som Varvsstaden utgör, känns det bara rätt”, berättar Madeleine.
Återbruk genomsyrar bostaden
På det ärvda middagsbordet står en symaskin av äldre modell som även den har en historia och personlig betydelse för Madeleine. Hon använder den flitigt och har genom att återbruka gamla stuvbitar skapat funktionella och snygga gardiner som skyddar mot insyn från kajpromenaden precis utanför.
Madeleine bjuder på italienskt kaffe och kakor och berättar entusiastiskt om planerna för lägenheten.
”När man som jag köper nyproduktion på det här viset, måste man ju acceptera vissa standardlösningar. Men med lite kreativitet och vilja så är det lätt att göra lägenheten både personlig och ännu mer intressant”, säger hon.
Varvsstadspionjären
Intressant och personlig är verkligen ord som beskriver lägenheten väl. Planlösningen löper runt badrummet i mitten och takhöjden är inte mindre än tre och en halv imponerande meter. Köket har gott om förvaring och en bänkskiva i klassiskt virrvarr-mönster. Sovrummen vetter mot innergården medan de sociala ytorna ligger med fri utsikt mot vattnet – båda med utgångar till uteplatser.
”Jag älskar det här området och jag har till och med startat ett Instagramkonton som heter @varvsstads_pionjären, där jag delar med mig av det jag ser av utvecklingen på området. Jag älskar brokigheten och skalorna och jag njuter varje dag som jag kan gå ut och titta på de stora hallarna i Varvsstaden och arbetet med demonteringarna som pågår där. Närheten till city och till vattnet ger en speciell känsla”, säger Madeleine och låter blicken vila på vattnet.
Madeleine NobisJag hoppas området kommer lyckas bibehålla sin själ
Inom ett par år kommer det finnas två broar som gör det ännu enklare för de boende i Varvsstaden att snabbt ta sig in till city eller för de som besöker city att ta sig till Varvsstaden och vidare ner mot Västra Hamnen, Ribersborg och Dockan. Varvsstaden blir på sikt området som knyter samman Malmös centrala stadsdelar.
I Varvsstaden utvecklas de gamla industribyggnaderna till kontor, hotell och restauranger. Alla lägenheter i Kvarteret Varvskajen är Svanenmärkta och byggda med stor omtanke om både den gamla varvskontexen och miljön.
”Jag trivs fantastiskt bra och Peab har gjort ett fint jobb med sitt första projekt här. Jag hoppas området kommer lyckas med att bibehålla sin själ och att vi som bor, arbetar och lever här, kommer göra stadsdelen till den fantastiska plats som den är. Nu och i framtiden”, avslutar Madeleine
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.