Historien om hur en folkpark blev till ett spännande bostadsområde
Kan man bo i en nedlagd folkpark? Självklart. Vi har förvandlat det nedgångna Folkets Park-området i södra Uddevalla till ett bostadsområde med unik atmosfär.
Vi har strävat efter att skapa ett bostadsområde där du kan känna vibbarna från den fina gamla folkparksmiljön. För att knyta ihop områdets historia med de krav som vi har på bostadsområden idag tog vi den engelske landskapsarkitekten John Tizzard till hjälp. Vår önskan var att han skulle bevara så mycket det gick av de fina miljöerna och det tycker vi att han lyckats med. I det nya gröna bostadsområdet hittar du vackra granitmurar, stenterasser och trappor från Folkets Park-tiden. Den gamla utsiktsplatsen har vi också bevarat, nu kompletterad med en gemensam grillplats. Sådant som inte kunde användas i det nya området auktionerade vi ut och pengarna skänkte vi till lokal ungdomskultur.
Folkets Park byggdes upp under 1920-talet och det var under 1940- och 1950-talen väldigt populärt att komma hit och lyssna på sina idoler eller ta en svängom på dansbanan. När folkparkslivet inte längre lockade Uddevallaborna som det gjort förr i tiden fick vi på Peab möjlighet att köpa marken.
Vi byggde tre punkthus med 83 lägenheter i bostadsrättsföreningarna Jazzen och Paviljongen. Här finns också vårt småskaliga bostadskoncept Gårdshem med ytterligare 30 bostadsrättslägenheter och kommunala Uddevallahems 48 hyresrätter.
– Att det är en blandning av stora och små bostäder av olika typer och både bostadsrätter och hyresrätter tycker jag är en av de stora fördelarna med Folkets Parkområdet, säger Emelia Antonsson, distriktschef på Peab. Det ger en levande stadsdel där alla åldrar kan trivas tillsammans.
Anne Nävergård– Vi trivs alldeles förträffligt. Det är lite som att flytta hem till de egna kvarteren igen. Min farfar hade ett åkeri på Hällviksgatan 7 bara ett par stenkast bort. Min syster var dessutom vokalist i ett jazzband som uppträdde i Folkets Park.
Anne och Stig Nävergård är ett par av de nya invånarna i Folkets Park. De flyttade hit från ett trevånings radhus i Uddevalla för att få en mer praktisk bostad. Deras nya lägenhet har en generös balkong med utsikt mot söder och den gemensamma utsiktsplatsen.
– Vi trivs alldeles förträffligt. Det är lite som att flytta hem till de egna kvarteren igen. Min farfar hade ett åkeri på Hällviksgatan 7 bara ett par stenkast bort. Min syster var dessutom vokalist i ett jazzband som uppträdde i Folkets Park, säger Anne Nävergård och maken Stig är också väldigt positiv:
– Inte minst uppskattar vi den härliga grannsämjan. Vi har många olika åldersgrupper representerade och det gör att vi snabbt har funnits oss till rätta i vårt nya boende. Och så har vi gångavstånd till centrum. Det är en stor fördel.
Vi har fått det gamla folkparksområdet att leva upp igen samtidigt som vi skapat hem i en grön, vacker miljö för både unga och gamla.
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm