Här kan Anna njuta i trädgården – året om

Att få njuta av sin trädgård året om är kanske något som många drömmer om. För Trollhätteborna som flyttat in i de nya bostäderna på Innovatum har det blivit verklighet. Här finns en stor inglasad trädgård i fyra våningar – som aldrig får en temperatur lägre än 13 grader. – Projektet är det första i sitt slag i Trollhättan, säger Peabs Bostads projektledare Sandra Hagstedt.

Stadsdelen Innovatum i Trollhättan har under många år varit under stor utveckling, och fortsätter att växa. Efter att Peab förvärvade den södra delen av området 2006 har cirka 300 nya bostäder byggts, och ytterligare 150 till är på gång de kommande åren.
– Det finns ett historiskt arv som vilar över Innovatum med många stolta industriföretag. Idag finns flera innovativa forskningsföretag och ett forskningscenter. För oss har det varit viktigt att våra bostäder knyter an till historien här ute, säger Sandra Hagstedt.

Erbjuder en stor inglasad trädgård

Brf Traversen är det senaste projektet i raden för Peab Bostad. Här har 39 bostäder byggts runt en 500 kvadratmeter stor, och fyra våningar hög, inglasad trädgård.
– Brf Traversen har varit vårt grönaste projekt hittills där vi jobbat mycket med hållbarhetsfrågor. Allt ifrån att ta vara på regnvatten för att bevattna växter, till solceller på taket och användande av ett mer hållbart byggmaterial. Vi har även jobbat med social hållbarhet genom att erbjuda stora sociala ytor att umgås på, ett gym och en snickarverkstad, säger Sandra Hagstedt.

Den inglasade trädgården är designad av landskapsarkitekten John Tizzard, som såg en möjlighet att göra något unikt i Trollhättan.
– Här kan de boende mötas och umgås oavsett årstid, temperaturen går aldrig under 13 grader, vilket ger ett väldigt behagligt klimat. I vintras hade vi en visning samtidigt som det var snöstorm ute. I trädgården kunde man sitta med en tröja, samtidigt som snön yrde utanför. Det var en häftig upplevelse, säger Sandra.

Nyinflyttade Anna: “Så mycket mer än en bostad”

Anna Forsberg, 49, är en av de som flyttat in på Nohabgatan, tillsammans med sönerna Leo, 16, och Måns, 13. Familjen hade varit på bostadsjakt i flera månader och gått på ett 30-tal visningar innan de hittade rätt.
– Här bor vi i en jättefin, nybyggd lägenhet som passar vårt liv perfekt, och får samtidigt så mycket mer genom de gemensamma ytorna och funktionerna, säger hon.

Flyttlasset gick till en fyra på 84 kvadratmeter i bottenplan med härligt ljusinsläpp och dubbla uteplatser. De flesta av lägenheterna är utrustade med två balkonger eller uteplatser i olika väderstreck. Det var en stor fördel för Anna i valet av bostad.
– Vi lämnar villalivet bakom oss och för vår del är det viktigt att kunna gå ut och ha vår egen privata uteplats, vilket är möjligt här

Inglasningen förlänger sommaren

Trädgården lär inte minst bli en favorit till hösten, då Anna ser fram emot att förlänga sommaren tillsammans med sina grannar. Men det njuts av livet här och nu också. Utöver den lummiga trädgården har föreningen också ett fullt utrustat gym som redan har använts flitigt av familjen.
– Både jag och mina söner tränar på föreningens egna gym, det är verkligen en extra vardagslyx. Jag springer också gärna och i närområdet finns många fina leder. Ett kort styrkepass direkt efter löpturen är perfekt, avslutar Anna.

Än så länge finns det några bostäder kvar till försäljning i Brf Traversen och just nu erbjuds 12 månaders avgiftsfritt om man köper en bostad innan sommaren slut.
– Det är ett förmånligt erbjudande där du kan lägga pengarna på annat eller spara till framtida utgifter, säger Sandra Hagstedt.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 59 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm