Så är det att bo i Sveriges bästa projekt 2021Hamnutsikten på Hammarö

Vi har träffat Tommy och Lisbeth som bor i Hamnutsikten på Hammarö. Hamnutsikten var projektet som 2021 hade Sveriges nöjdaste kunder, enligt en undersökning som genomförs av Prognoscentret. Projektet består av 27 sjönära lägenheter strax utanför Karlstad och vi fick möjlighet att träffa Lisbeth och Tommy som bor i ett av husen.

Vi bad Lisbeth och Tommy att berätta lite om varför de bestämde sig för att flytta in i Hamnutsikten, vad de tyckte om resan och resultatet.

Lisbeth är född och uppväxt på Hammarö och Tommy har bott här i drygt 40 år. När det var dags att se sig om efter ett nytt bekvämt boende så kände både Lisbeth och Tommy att Hamnutsikten var helt rätt. Det ligger ca 3 km från villan där de bott i många år.

- Vi ville bo kvar på Hammarö och hade sneglat på platsen och sagt till varandra ”Den dagen det byggs något här vid viken, då ska vi bo här”.

De var snabba och gjorde en intresseanmälan när projektet kom upp på hemsidan. Men när det var dags för säljpremiär så satt de på en bussresa till Tyskland.  Men när de fick informationsmaterialet skickat till sig och såg de fina bilderna på husen så kände de direkt, "här vill vi bo!"

- Vi har släkt och vänner som bor i området och det tycker vi är trevligt. Husen ligger fint vid vattnet, vi gillade verkligen det vattennära läget och närheten till Skoghall centrum. Dessutom fick vi exakt den lägenheten vi ville ha i huset tack vare att vi var snabba och  gjorde en intresseanmälan tidigt. Så när vi blev kontaktade och erbjudna den lägenhet vi ville ha så var det bara att hoppa på.

Välkomna till paradiset!

Tommy och Lisbeth bor i en trea. När de valde lägenhet var planlösningen viktigt. De gillar bland annat den öppna känslan mellan kök och vardagsrum och att det är ett stort sovrum. Tredje rummet är ”lagom litet”, perfekt som träningsrum och gästrum. Här har de valt att ha en motionscykel och en dagbädd, berättar Tommy och Lisbeth. Det är välplanerade kvadratmeter på rätt ställe konstaterar Tommy och Lisbeth.

Den sociala delen av lägenheten vetter mot viken och det är här som de under dagtid njuter av den fina utsikten som är konstant närvarande. Mot gården finns en lite Skogsdunge bevarad.

- Vi är så glada att vi inte har så mycket insyn i vår lägenhet och att skogsdungen är bevarad på gården. Balkongen var en bidragande faktor i samband med vårt köp, den är stor och vi har fin utsikt.

- Vi trivs väldigt bra här och när vi får gäster säger vi ”-Välkomna till paradiset”. Vi tycker inte att vi kan bo bättre. Vi går ut varje morgon på balkongen och njuter av den fina utsikten och följer fågellivet som pågår kring viken. Vänern har alltid något att bjuda på oavsett väder och årstid, säger Tommy och Lisbeth.

Berätta om resan från det att ni köpte er bostad till att ni flyttade in?

När de var dags för spadtag blev vi inbjudna till platsen. Det var trevligt, så roligt att få träffa alla blivande grannar för första gången. Vi bjöds på grillande hamburgare och det blev en väldigt trevlig start.

Sen var det dags för inredningsval och det var roligt att få skapa sitt personliga hem. Vi bytte golv och dörrar för att få det som just vi ville ha det. Det fanns bra med val men vi saknade en knopp till köket i Peabs sortiment som vi ville ha, men det löste sig det ordnade vi själva efter inflyttning.  

- I samband med avtalsskrivning fick vi bra information. Det var ju under Coronatider så vi kunde inte träffas men vi fick bra information digitalt.

När det var dags för stomvisning var det fortfarande pandemi-tider men vi fick ändå möjligheten att kliva in i våra bostäder, vilket var väldigt uppskattat. Peab begränsade till några få som fick komma samtidigt och då fick vi se vår fina utsikt för första gången. Det var en magisk känsla! Alla tappade hakan, vad vackert vi kommer att få det. Vänern gjorde sig påmind från många rum och vinklar.

Färdigbestämda hisstider vid inflyttning och trevligt grannmingel uppskattades

Sen var det äntligen dags för inflyttning och då fungerade allt väldigt bra. Det var färdigbestämda hisstider vilket gjorde att det flöt på bra och smärtfritt. När vi flyttade in hade Peab ordnat med en barista, en kaffevagn vid entrén vilket var trevligt. Det var härligt att vara på plats i lägenheten och vi minns vår första frukost på balkongen, det något alldeles speciellt och fåglarna kvittrade.

Efter inflyttningen blev vi inbjudna till grannmingel. Det var trevligt då fick vi träffa grannarna från alla tre husen och det blev en trevlig start tillsammans.

Vad är det bästa med ert nya hem?

Utsikten och läget vid vattnet. Balkongen är inte pricket över i:et, balkongen är själva i:et. Det är ett trevligt område, människor som rör sig och vi har bara 100 m till bad och grillplats. Vi gillar den fina solbryggan utanför där många samlas och har pick nick. En gång såg vi att de hade möhippa nere på solbryggan. Det är väldigt välisolerat, vi hör inget varken från grannar eller från solbryggan.

- Vi har dessutom fått väldigt trevliga grannar, vi bjuder varandra på fika och är flera av oss är i samma i ålder.

Vad tycker ni har fungerat extra bra under resan?

Allt har fungerat väldigt bra, vi har inget att klaga på. Vi fick bra med information under resans gång, vi saknade inget.

Finns det något som vi borde gjort annorlunda?

Vi saknar ett cykelrum där vi kan ställa våra cyklar. Större förråd kanske, men samtidigt bra att man inte har får mycket ytor att spara saker på säger Lisbeth och skrattar till. Nu när vi byter ut någon sak åker vi till återvinningen med det vi byter ut, tidigare när vi hade huset hamnade det på vinden.

Varför tror ni att så många i Hamnutsikten gett så höga betyg i kundundersökningen. Vad beror det på att man är så nöjd just här?

- Alla är nöjda med sina bostäder och läget. Var det något som krånglade precis när vi hade flyttat in, så fixades Peab det. Vi hade tex några luckor som satt lite snett som och det justerades. Vi stormtrivs i vårt nya hem och njuter av att bo här. Här har vi allt vi behöver.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm