Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Närproducerat samhällsbygge

Lokalt producerade hem

Vi kallar det för närproducerat samhällsbygge. Det är inte en ny slogan som en reklambyrå tagit fram åt oss. För oss är det på riktigt.
Konkret handlar det om återbruk av befintliga insatsvaror som i Varvsstaden, Malmö. Där vi bland mycket annat plockar ner en gammal tegelvägg, rengör tegelbitarna och använder sedan samma tegelbitar för att bygga ett orangeri. På samma plats återanvänder vi annat material som fanns på platsen vilket har lett till att vi har minskat transporterna radikalt. Vi har också minskat koldioxidutsläppen på andra sätt bland annat genom att återanvända plåt, lampor och ståltrappor.

Men något som är ännu viktigare när vi skapar nya hem är våra anställda, de som tar fram projekten, gör ECO-betongen och de som sätter upp väggar och tak. Även här försöker vi i så stor utsträckning som möjligt arbeta lokalt och närproducerat. Vi finns i hela landet och använder oss så ofta vi kan av lokala underentreprenörer. Men vi nöjer oss inte med det. Vi har också ett flertal lokala Peab-skolor där vi utbildar ungdomar att utveckla sina lokala samhällen.

Precis som för 60 år sedan när Peab grundades av bröderna Paulsson på Bjärehalvön i Skåne håller vi fast vid att styrkan alltid finns i det lokala, i det närproducerade. Oavsett om det handlar om våra anställda, återbruk av tegelstenar eller insatsvaror. Det är alltid kunskapen om och den lokala närvaron som har lagt grunden till det framgångsrika företag vi är idag.