3 Juni 2019Bostadsrättsskola i Göteborg

Premiär för Peabs Bostadsrättsskola i Göteborg

Intresset var stort när Peabs Bostadsrättsskola för första gången arrangerades i Göteborg på persiska, arabiska och svenska. Närmare 100 deltagare fick lära sig mer om den unika nordiska ägandeformen bostadsrätten.

– Det var en koncentrerad och bra utbildning som lärde mig en hel del, konstaterade Mohannad Brokdso som kom från Syrien för tre år sedan och nu studerar till läkare.

Det finns naturligtvis en viktigt social dimension när Peab har valt att satsa på att arrangera en kostnadsfri Bostadsrättsskola runt om i landet. Tidigare har utbildningen hållits i Stockholm, Södertälje och Eskilstuna. Efter Göteborg är det Lund som blir nästa anhalt.

– Vi ser ett växande behov av dessa utbildningar. Det många som inte känner till hur bostadsrätter fungerar i Sverige, de som kommer från andra länder men också ungdomar och de som tidigare inte ägt sin bostad. Därför vill vi ge saklig utbildning också på fler språk än svenska, säger Sima Zangiabadi.

I tre olika lokaler på Convendum i centrala Göteborg, samlades besökarna för att få utbildning på det egna språket. Oavsett om det var presentation på arabiska, persiska eller svenska så blev det många frågor från en engagerad publik.

– Det är så lätt att vi tar bostadsrätten som en självklarhet men det är en upplåtelseform som bara finns i Norden. I andra delar av världen finns liknande ägandeformer för bostäder men inte med samma inslag av gemensam förvaltning. Sverige är dessutom det nordiska land som har flest bostadsrättsföreningar och bostadsrätter, konstaterar Sima Zangiabadi.

Bostadsrättsskolan är ett resultat från dialoger med ett flertal kommuner och intresseorganisationer. Till träffen på Convendum var ledande kommunala bostadspolitiker inbjudna för att bilda sig en egen uppfattning kring utbildningen. Jahja Zeqiraj, stadssekreterare för Demokraterna och tidigare ordförande för Fastighetsnämnden antog inbjudan.

– Ett mycket välkommet initiativ från Peab. Detta är en del av den kunskapsöverföring som behövs för att fler människor som inte är uppväxta i Sverige ska kunna göra bra val när de planerar för en framtida boendekarriär. Jag ser gärna att flera aktörer följer Peabs initiativ, säger Jahja Zeqiraj.

Läkarstuderande Mohannad Brokdso, Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef Peab Bostad och stadssekreterare Jahja Zeqiraj (D).
Foto: Jan-Olof Ekelund

Ehsan Rahmnai och Zhiqiang Tang uppskattade initiativet och tog en gemensam fika efteråt.
Foto: Jan-Olof Ekelund

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm