14 April 2021Brf Varvskajen kan bli årets Bostadsprojekt

Peab Bostads egenutvecklade projekt Brf Varvskajen i Malmö är en av tre finalister i Hemnets tävling Guldhemmet. Varvskajen är nominerad i kategorin Årets Bostadsprojekt och är ett av 340 nominerade projekt.

Brf Varvskajen är ett tydligt exempel på att det går att blanda det bästa från dåtid med det bästa från nutid. Här låter man platsens karaktär och historia få en modern ton. Här möter modernitet och bekvämlighet en stilsäker industrikänsla där tegel varvas med metall precis som på "Kockumstiden" och med detaljer från förr, inget lämnas åt slumpen. Det gäller även läget – här bor man vid vattnet, mitt i stan.

- Även på utsidan vill vi att projektet andas Varvsstadens identitet. Vi har arbetat hårt med att förena historiska värden med dagens byggnadsteknik. Vi har använt mycket tegel, plåt och betong som blandas upp med mer moderna material. Kv Varvskajen är helt klart ett projekt som sticker ut i mängden, säger Ola Magnusson, distriktschef Peab Bostad.

Platsen är idealisk för den moderna malmöitiska själen. På andra sidan kanalen hittar man Malmö Saluhall, ett paradis för alla matälskare. Åt andra hållet hittar man snabbt havet och Malmös bästa stränder. Man kan sola på bryggan utanför kvarteret, strosa längs den blivande kajpromenaden eller koppla av i grönskan i den allmänna park som kommer att byggas granne med kvarteret.

- Det är såklart speciellt att jobba med ett område som detta med en sådan anrik karaktär. Utgångspunkten för vårt arbete har varit just platsens historia. Men inte främst i form av materialval, utan vi har fokuserat mer på områdets känsla och identitet. Vi har analyserat proportioner och kvalitéer och arbetat efter att återskapa en genomgående industriell känsla men i modern tappning. Det har varit viktigt att bevara platsens identitet för att bostäderna ska fortsätta andas sin historia, berättar Karolina Halldin, arkitekt på Krook & Tjäder.

Det är inte bara husen och lägenheterna som ska vara något extra. Kvartersgården och den direkta omgivningen har också ägnats stor omtanke, för att skapa en sammanhållen och attraktiv helhet. Dessutom har områdets historia fått sätta sin prägel även här. Kvartersgården är en del av upplevelsen för både boende och besökare. Gårdens utformning präglas av områdets industriella karaktär med material såsom stål och betong, ibland nytt och ibland återanvänt från det gamla varvet. Utöver gården har man tillgång till en stor gemensam takterrass med en fantastisk utsikt och inredning i grönska.

Vinnaren i tävlingen Guldhemmet kommer att offentliggöras den 16 september i samband med Guldhemmets gala.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm