26 April 2021Framtidens bostadsrätter är mer än bara hem

I Brf Celsius på Eriksberg får de boende en egen coworking-lokal

Många kommer troligtvis att fortsätta jobba på distans även efter pandemin. Detta har Peab Bostad tagit fasta på och erbjuder Göteborgs första icke-kommersiella lokal för coworking i bolagets kommande bostadshus på Eriksberg.

Eriksbergs skyline är påväg att förändras och flerbostadshuset på Celsiusgatan som Peab planerar kommer inte bara att erbjuda nya hem utan också en gemensam coworking-lokal för de boende. Här kommer boende som vill, att kunna arbeta på distans men ändå inte behöva sitta ensam hemma. Initiativet gör det möjligt att ha tillgång till en bekväm och smart extern arbetsplats utan att nödvändigtvis behöva välja ett större boende.  

- Vad vi känner till finns det i dagsläget ingen motsvarighet till detta i närheten. Kontorshotell och liknande finns exempelvis i centrum men en coworking-lokal exklusivt för boende i samma hus – det tror jag vi är först att erbjuda i Göteborg och något som boende kommer uppskatta oerhört, säger Johan Brandström, projektledare på Peab Bostad.

Coworking-lokalen blir cirka 50 m2, byggs som ett öppet kontorslandskap med olika typer av arbetsplatser och utrustas med skjutdörrar i glas så att det enkelt går att dela upp lokalen. Det fullutrustade köket, mikrovågsugn och kaffemaskin bäddar också för trevliga luncher och kaffepauser under arbetsdagen. Lokalens centrala placering i markplan, med generöst ljusinsläpp och fönster mot det planerade torget blir ytterligare en stor fördel då det stärker känslan av aktivitet i stadsdelen.

Arbetsplats hemma utan att bo stort

Lokalen kommer när allt är klart att tillhöra bostadsrättföreningen och även fungera som samlingslokal under kvällar och helger. Den gemensamma coworking-ytan är ett bra komplement till den egna bostaden och en möjlighet att öka kvaliteten på distansarbetet, menar Birgitte Mordt på Semrén & Månson Arkitekter och som arbetat med projektet.

- En bra arbetsplats går såklart att ordna i det egna hemmet med ganska enkla medel. Men det kräver sin yta och en alternativ arbetsplats som denna i huset, bara några våningar bort, tar distansarbetet till en annan nivå, säger Birgitte Mordt och fortsätter.

- I coworking-lokalen kommer boende att kunna jobba, träffa andra, käka lunch och ha tillgång till kontorsförnödenheter som skrivare, digitala skärmar, bra wifi med mera. Dessutom kommer lokalen att ge goda möjligheter för kundmöten och presentationer – något som få troligtvis kan tänka sig att ha i det egna hemmet..

Utvecklar framtidens boende

Det senaste året har fler än någonsin arbetat hemma och många upplever till exempel att de är effektivare, samtidigt som restider och kostnader har minskat till fördel för privatlivet. Men det finns också en baksida, exempelvis en risk att gränsen mellan privatliv och arbetsliv suddas ut och sämre arbetsmiljöer.

- För många har det också blivit tydligt hur mycket det betyder att träffa andra och man hör ofta personer som saknar det sociala i att vara på jobbet. Där ser jag att samhälls- och fastighetsutvecklare som Peab spelar en viktig roll – att vi bygger fastigheter som passar ”det nya livet” och sättet att arbeta, säger Johan Brandström.

Tankarna på att erbjuda en plats för arbete i huset på Celsiusgatan fanns redan innan pandemin, men har utvecklats under det senaste året och är en av flera idéer som Peab Bostad arbetar med för att möta dagens och framtida behov i kommande projekt.

Brf Celsius kommer rymma 91 bostadsrätter, en övernattningslägenhet, takterrass med observatorium och gemensamhetslokal på våning 23 med panorama utsikt över Göteborg. Inflyttning i det 23 våningar höga huset planeras till mitten av 2024

Tips för hållbart hemmaarbete

  • Skapa en särskild plats, ett rum eller skrivbord, att jobba från.
  • Se till att belysning, ljudnivå och arbetsställning är bra och anpassad för arbetet.
  • Städa undan jobbet när arbetsdagen är slut och fritiden tar över.
  • Börja gärna dagen med en promenad ”till jobbet” – även om jobbet är hemma. Den friska luften gör gott och promenaden markerar att nu är vi på gång.
  • Arbetar man ensam är det lätt att arbetstiderna förskjuts – planera arbetsdagen så att den börjar och slutar på fasta tider.
  • Variera arbetsställning för att undvika ergonomiska besvär. Arbeta både stående och sittande under dagens gång.
  • Glöm inte att ta pauser och att röra på dig. Det är alltid viktigt, inte minst om arbetsplatsen inte är helt ergonomisk.
  • Håll kontakten med kollegor – såväl jobbmöten som fikapauser och kallprat är viktigt för gemenskapen, produktiviteten och kreativiteten.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm