7 December 2020Hemliga trädgården ska bli ett kvarter att mötas och umgås i

Hemliga trädgården, Jönköping

I den nya stadsdelen Skeppsbron i Jönköping planeras för nya bostadsrätter. Peab Bostads bidrag  "Den hemliga trädgården"  vann Smuab:s tävling i kvarteret Öljetten i Jönköping.  Det vinnande bidraget ”Hemliga trädgården” togs fram av Peab Bostad i samarbete med Fojab.

Vårat förslag "Den hemliga trädgården" var ett av fem finalbidrag i tävlingen som startade i april i år. Syftet med tävlingen var att hitta innovativa och nya utmärkande sätt att skapa social hållbarhet. Under två höstveckor har även allmänheten bjudits in att rösta på de fem finalbidragen.

- Vår ambition är att skapa ett tryggt, socialt hållbart och spännande kvarter som inbjuder till boende i alla åldrar, säger Annike Thorén på Peab, som står bakom förslaget.

Vi har en utmaning i vår bransch att hitta lägenhetslösningar som är mer flexibla med hänsyn till livets olika skeden än de traditionella ettorna, tvåorna och treorna. Det hoppas vi kunna ge prov på här, säger Annike Thorén, distriktschef på Peab Bostad.

Vinnarbidraget ”Hemliga trädgården” består av en blandning av olika typer av lägenheter och lokaler. Här planeras för 95 nya bostäder varav 45 procent ska vara mindre lägenheter om ett rum med kök. Här finns tvåor och treor som är avsedda för generationsboende eller inneboende. I huset planeras för bokaler, kombinerade bostäder och verksamhetslokaler. Det finns även större lägenhetstyper och lyxiga takvåningar.

Hemliga trädgården ska bli ett kvarter att mötas och umgås i. Den spännande innergården är en lummig och grön gård som är öppen för allmänheten. Från gatan finns en hemlig smitväg in till den levande innergården. Det här blir en härlig plats där möten mellan grannar, vänner och förbipasserande står i fokus. Här finns en pocketpark där grönskan klättrar. Inne på gården kan man välja mellan att slå sig ner på en uteservering och läsa en bra bok, eller passa på och jobba i den öppna plugg- och jobblokalen. Här planeras även för en gemensam tvättlounge. Under den levande innergården finns parkering och ladd station för elbilar.

Husets takterrass är tänk för de boende i kvarteret och här planeras för mer grönska, sociala ytor och löpspår. Här kan man välja att promenera eller jogga ett varv och sedan slå sig ner och njuta av den härliga utsikten. För den med gröna fingrar så finns det även möjlighet att odla i odlingslotterna som finns uppe på takterrassen.

Vårt kommande projekt Hemliga trädgården är planerat att säljstartas under 2021. Du kan läsa mer och gör din intresseanmälan här

 Fakta: Juryns motivering

"Den hemliga trädgården är ett väldigt genomarbetat och fint förslag som har många grundkvaliteter i struktur, gestaltning och bostäder och som passar väl in i idén om vad Skeppsbron ska vara i framtiden. Vinnarförslagets styrka i fråga om social hållbarhet handlar framförallt om fokus på ungas boende och viljan att engagera unga i utformningen av kvarterets gemensamma miljöer. Det finns också ett spännande fokus på hälsa och rörelse i förslaget, även detta en central fråga i en tid av ökat stillasittande bland just unga."

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm