7 Juli 2021Peab Bostad förvärvar sista delen av Knut Gyllins historiska handelsträdgård

Nu väljer Knut Gyllin att sälja sista tomten från den historiska handelsträdgården i Husie i Östra Malmö till Peab Bostad. På den 15 000 kvm stora ytan där allt en gång startade planeras det för 40-50 radhus i ett barnvänligt bostadskvarter med trädgårdstema under namnet Gyllins Park. – Här får du ett boende med en egen liten trädgård och känslan av att bo på landet, inom Malmö stadsgräns, säger Kim Kulstad, regionchef Peab Bostad.

En historisk handelsträdgård blir ett attraktivt bostadsområde

I Östra Husie låg fram till 1976 en av Europas största handelsträdgårdar som drevs av familjen Gyllin. Sedan avvecklingen har området i Knut Gyllins ägor sakta och varsamt omvandlats från en historisk handelsträdgård till ett attraktivt bostadsområde med natursköna omgivningar. Peab Bostad har varit en viktig aktör i omvandlingen och har nu förvärvat den sista tomten, på ca 15 000 kvm, där allt en gång startade. Sonsonen Knut Gyllin har haft tomten i familjens ägor i 118 år och namngett området till Gyllins Park.

–  Jag har drivit utvecklingen av tomterna i över 20 år och väntat länge på rätt tillfälle. Det var på den här tomten, huvudgården, som min farfar Knut Gyllin drev upp sitt första växthus 1903. Han byggde även boningshuset som än idag finns kvar. Jag känner mig nöjd och trygg över att överlämna det i Peab Bostads händer. Jag tror det kommer bli ett riktigt fint område, en skånsk bymiljö säger Knut Gyllin, sonson till grundaren med samma namn Knut Gyllin.

Gyllins Park ligger mitt i lantlig grönska mellan åkermark och Malmö stadskärna. Byggrätten rymmer ca 45-50 radhus i 1.5-2 plan.

Byggstart av Gyllins Park planeras till hösten 2022

– Vi har haft ett mycket gott samarbete med Knut Gyllin och jag känner mig ödmjuk inför förtroendet att nu förvalta denna sista tomt. Vi skriver ett nytt kapitel och välkomnar nya människor till denna vackra och lugna plats, säger Kim Kulstad Regionchef Peab Bostad.

På 40-60-talet blomstrade Gyllins handelsträdgård som mest med en växthusyta under glas på ca 115 000 kvm och världens största växthus. Periodvis fanns över 300 anställda som levererade rosor, pioner, tulpaner, nejlikor och grönsaker. Knut Gyllin startade sin karriär på en tomt intill Värnhemstorget. Här såldes växter och grönsaker som blivit över från stadens torghandel. 1903 köpte han sin första tomt som blev startskottet för familjens trädgårdsresa som varade i drygt 70 år.

Mer information om projektet och bostäderna kommer att publiceras på peabbostad.se under hösten 2021. Byggstart av Gyllins Park planeras till hösten 2022.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Kim Kulstad, regionchef Peab Bostad, kim.kulstad@peab.se, 0725-334530

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm