20 September 2018Hållbart boende i Lund

Peab Bostad bygger hållbart boende i Lund - först i världen med ectogrid

Nu trycker Peab Bostad på säljknappen för etapp 1 i Scheele Promenad. Det planeras för ett helt nytt klimatsmart kvarter med totalt 188 bostadsrätter intill Sparta i östra Lund. Boende på Scheele Promenad blir först i världen att få lägre uppvärmningskostnader med energilösningen ectogrid, där överskottsenergi från Medicon Village tas tillvara och återanvänds i bostäderna.

– Peab Bostad förvaltar visionen om att skapa en ny hållbar stadsdel runt Medicon Village. På gångavstånd från Scheele Promenad får den nya spårvägen en hållplats. Och Lund city ligger bara fem minuter bort. Tillsammans med befintlig arkitektur, arbetsplatser och service skapar vi ett dynamiskt och hållbart bostadskvarter mitt i Lunds kunskapsstråk, säger Patrik Hedlund, Projektledare på Peab Bostad.

– Det känns tryggt att lämna över projektet till Peab Bostad. Vi har haft ett nära samarbete och är övertygade om att Scheele Promenad blir ett lyft för hela området, säger Erik Jagesten, Fastighetsansvarig på Medicon Village.

Först i världen med ny energilösning

Helt i linje med målet att Lund ska växa hållbart, kommer bostäderna på Scheele Promenad att anslutas till världens första ectogridTM som just nu byggs på Medicon Village.

ectogridTM är en ny energilösning utvecklad av E.ON. Genom att koppla ihop byggnader med olika energibehov blir det möjligt att återvinna varandras restenergi. Till exempel kan överskottsvärmen från forskningsanläggningen användas för att värma bostäder istället för att den försvinner ut i tomma intet.

– Vi är mycket stolta över att ta del av ectogridTM. Detta är unik energistyrning för framtiden, som ger de boende både lägre driftskostnad, minimal energiförlust och mer hållbar komfort. Att forskningen på detta sätt värmer hemmen känns som ett fint mervärde i projektet, säger Patrik Hedlund.

Inflytt till Scheele Promenad 1, som består av 57 bostäder, är beräknad till hösten 2020.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Patrik Hedlund, Projektledare Peab Bostad: 072-533 52 32, patrik.hedlund2@peab.se
Mer information om Scheele Promenad och bostäderna: Ulrika Englund: 0733-374794, ulrika.englund@peab.se
Anmäl intresse för projektet: www.peabbostad.se/scheelepromenad
Mer information om ectogrid™: Fredrik Rosenqvist 072-216 40 39
Läs mer om energilösningen: www.ectogrid.com

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm