27 Mars 2023Södra Änggården - en ny stadsdel mellan natur och kultur i Göteborg

Södra Änggården är ett av Göteborgs största utvecklingsprojekt, här ska det byggas över 2 000 bostäder, skola och butiker – med stort utrymme för kultur och koppling till naturen. För att sätta den nya stadsdelen på kartan har man inom utvecklingsgruppen öppnat Vulkano - Ett upplevelsegalleri med plats för konstprojekt, eventyta och ett showroom som ger försmak till kommande stadsdelen Södra Änggården.

Den som är någorlunda orienterad i Göteborg känner säkert till Pågens brödfabrik och Högsbo industriområde. Idag har området ca 300 000 kvadratmeter outnyttjad yta med en fantastisk potential. Närheten till hav och natur, Änggårdsbergen och Göteborgs innerstad gör platsen idealisk för en ny stadsdel. Utvecklingsprojektet är precis i startgroparna men det bubblar redan i Vulkano som är ett kluster för kreativitet och kultur.

-Vi öppnade Vulkano för att sätta platsen på kartan och locka besökare till området. Vulkano är en ateljé för diverse konst, musik och kulturprojekt. Dessutom finns det både eventyta och galleri. Vi hade oturen att öppna upplevelsegalleriet samma månad som pandemin slog till. Under ganska lång tid fick vi vara kreativa i hur människor kunde samlas men nu är det fritt fram. I helgen som gick var till exempel Västsveriges största loppis i lokalerna vilket passar med återbruk och hållbarhetstanken som är en av flera viktiga aspekter när vi utvecklar de kommande bostäderna berättar Maria Nergården sälj- och kundansvarig i projektet.

Intresset för Vulkano har varit stort. Sedan galleriet slog upp dörrarna har ca 9 000 personer besökt olika utställningar, event och kreativa workshops. Vulkanos showroom för Södra Änggårdens kommande bostäder är alltid öppet samtidigt som eventen, där nyfikna konst och kulturbesökare förses med information om vad som planeras på platsen. Tanken med Vulkano är att ge en försmak av det man vill åstadkomma med hela den nya stadsdelen – en levande kvartersstad där konsten tar plats och bidrar till det offentliga rummet.

-Vi faciliterar Vulkano för att dra människor och intresse till området. Förhoppningen är att vi startar försäljningen av vårt första bostadsprojekt under hösten 2023. Brf Indigo blir vårt första projekt med tre sammanbyggda hus och totalt 111 lägenheter. I dagsläget strömmar det in personer som anmäler intresse för att få mer information om bostäderna, vilket är ett kvitto på att många är nyfikna på den kommande stadsdelen och ser områdets attraktivitet säger Maria Nergården.

Idag har Vulkano och showroomet inga fasta öppettider utan håller öppet när det är event eller när det kommer förfrågningar från föreningar som vill nyttja lokalen. Följ Södra Änggården på Instagram eller Facebook för att hålla koll på öppettider och events.

Södra Änggården utvecklas av Peab, Platzer Fastigheter, Bonova, Skanska, Hökerum Bygg och Månsson Fastigheter. Visionen är att skapa en trivsam och blandad stad med Änggårdsbergens fantastiska natur runt hörnet. Området får ett varierande utbud av bostäder, handel, caféer, förskola och skola. Här kommer på sikt att byggas både hyresrätter och bostadsrätter. Södra Änggården blir ett område för den som prioriterar ett levande och grönt område med närhet till fina naturområden och samtidigt ha hela Göteborgs centrums serviceutbud på bekvämt cykelavstånd.

Läs mer om utvecklingen av Södra Änggården https://www.sodraanggarden.se/

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm