Peab Bostad tipsar om12 roliga saker att göra i sommar 2022

Äntligen är det dags att kicka igång sommarsemestern 2022 och som alltid behöver man inspiration om vad man kan göra en sommar i Sverige. För den som inte är en van hemestrare så kan vi med glädje meddela att Sverige är fullt med spännande, roliga och lite annorlunda (snarare oväntade) saker man kan göra. Vem behöver ta flyget till ett annat land när sommar i Sverige 2022 har minst lika mycket att erbjuda? För att göra din sommarplanering enklare, så att du kan fokusera på att njuta av ledighet, har vi på Peab Bostad samlat ihop en rad aktiviteter från vårt avlånga land som passar vuxna och barn. Som nummer 4: Gå på älgsafari eller varför inte nummer 9: Besöka Anudshög, Sveriges svar på Stonehenge.

Testa glamping för en naturnära upplevlese med extra bekvämlighet

Glamping är nämligen en mer glamorös campingupplevelse där överhettade tält, sovsäckar och onda kroppar inte hör till upplevelse. Under en glamping bor ni nämligen i fina tält/hyddor med bekvämligheter som en riktig säng, möbler och i vissa fall ingår även frukost- lunch- och/eller middag. Camping på en helt ny nivå! Vi på Peab Bostad tipsar om Tree Hotel i lilla Harads i Norrbotten, Svartsjö Logi i Stockholm skärgård och Nyrups Naturhotel i Höör.

Vandra längs med vackra Kungsleden för en felfri vykortsvy

Om du vill ta tillfället i akt och bocka av en dröm att vandra längs en av Sveriges vackraste vandringsleder ska du bege dig till Kungsleden för en perfekt vykortsvy. Vandra längs höga kullar, berg och insupa allt som naturen har att erbjuda. Kungsleden är en vandringsled som går mellan fjällen i Lappland i Sverige och sträcker sig cirka 450 km mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Tälta eller sov i övernattningsstugor och se till att ta med er alla förnödenheter som gör denna vandring till en minnesvärd sådan.

En 628 meter lång brygga i Rättvik - Räknas som världens längsta

Långbryggan i Rättvik är en 628 meter lång insjöbrygga i Rättvik som troligtvis kan räknas som världens längsta insjöbrygga. Här kan man vandra och vandra med en känsla av att bryggan aldrig tar slut och det är ett vackert utflyktsmål som årligen lockar många promenadsugna och nyfikna turister.

Kom nära skogens konung på älgsafari i Gårdsjö

Kom riktigt nära svenska skogens stolthet, älgen, på denna älgsafari i Gårdsjö ÄlgparkDetta är en park som passar både vuxna och barn som vill lära sig mer om älgar och hur de lever, både vilt och i parken, och får en möjlighet att se detta fantastiska djur på nära håll.

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder

Öregrund är en charmerande idyll långt uppe i Roslagen bestående av vackert bevarande trähus. Öregrund är faktiskt en av Sveriges bäst bevarade trästäder och bjuder på fantastiskt vackra solnedgångar i havet. Faktiskt den enda plats i Sverige där man kan se solen går ner i havet. Öregrund ses som Sveriges minsta stad, men trots det finns det mycket atupptäcka och se. Här kan man strosa runt längs med vattnet, äta gott och vandra längs de små gränderna.

Trampa dressin i orörd natur i Värmland

För dig som är på jakt efter något annorlunda, väldigt annorlunda att hitta på i sommar kan vi tipsa om Dal-Västra Värmlands Järnväg där man kan trampa dressin i orörd natur. Dressin är litet järnvägsfordon som påminner om en cykel i utformningen men som är anpassad för ett järnvägsspår. En dressin är lämpad för bland annat nöjesresor och blir ett roligt sätt att ta sig fram på längs den 93 kilometer långa järnvägen som sträcker sig från Mellerud i söder till Kyrkerud i Årjäng i norr. På vägen får ni se vackra vattendrag, skiftande natur och fantastiska utsikter.

Ett av Sveriges 15 världsarv: Höga Kusten

Besök ett av Sveriges 15 världsarv, Höga kusten & Kvarkens skärgård i Ångermanland. Här kan du med egna ögon se den största landhöjningen som jorden utstått sen senaste istiden och hur isen har format landskapet och hur det fortsätter att forma det än idag. Visste ni att det idag sker en höjning av landskapet på ca åtta millimeter per år? Det är häftigt och ett måste på sin bucket list denna sommar! Beundra utsikten vid utsiktsberget och vandra sedan längs med en av Sveriges vackraste vandringsleder omgiven av djup urskog.

Besök en svensk vingård i sommar

Om du hade tänkt besöka en vingård denna sommar men valde att skjuta på det ska du inte misströsta, det finns nämligen vingårdar hemma i Sverige. Bland annat Arilds vingård vid Kullahalvön som är en Sveriges mest ambitiösa av vingårdar. På denna vingård kommer ett flertal prisbelönta viner som man kan köpa på Systembolaget vilket gör gården värd ett besök. Övernatta i det mysiga gårdshotellet eller hyr ett glampingtält för att förlänga upplevelsen. Vingården gör såväl bubbel och vitt vin som glögg.

Anundshög - Sveriges motsvarighet till Stonehenge

Anundshög är Sveriges svar på brittiska Stonehenge. Kring Badelundaåsen i Västerås finns Sveriges största forntida gravhög. På denna plats offrade och bad man till sina gudar och begravde sina döda. Platsen som har 9 meter höga stenar och en diameter på 64 meter är en ståtliga, vacker och minnesvärd plats som ger oss en inblick i hur en del av livet såg ut under forntiden.

Sagolik skog med rikt djurliv och gamla träd

Torups bokskog nämns ofta som en av Sveriges vackraste platser med sitt rika djurliv, riktigt gamla träd och en omgivning som känns sagolik. Utöver den vackra naturen finns här ett slott, kaféer, skogslekplats och utegym så att hela familjen blir nöjda.

Besök storslagna och pampiga Drottningholms Slott

Drottningholms slottsområde är Sveriges första världsarv och den svenska kungafamiljens hem sedan 1981. Slottsområdet är stort och är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Här kan man se slottet, slottsteatern, Kina slott, vackra slottsparken, området Kanton och en del av förstaden Malmen. Boka en guidad tur och få en bättre inblick i slottets historia samtidigt som man förundras av den fantastiska arkitekturen.

Upptäck allt som har med Gotland att göra

En sommar utan Gotland är som en sommar utan jordgubbar. Ta båten över till Gotland för att upptäcka öns guldkorn som Visby, Fårö, badstranden blå lagunen och därefter Lummelundagrottan som ligger norr om Visby. Detta är ett underjordiskt bergrum som är ett av Sveriges längsta som sträcker sig mer än en halv mil i bergets inre. En äventyrlig aktivitet för hela familjen som återigen visar vilken kraft naturen besitter.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm