Att bli sambos innebär mycket känslor och starten på ett nytt kapitel i livet och förhållandet. Nu ska man få inreda ett hem tillsammans, skapa en vardag ihop och lära sig kompromissa. Men om man ser bortom det kärleksfulla moln man befinner sig i, så finns det vissa saker att ta upp. Vissa mindre roliga, men nödvändiga saker att prata om. Som exempelvis sambolagen.
När man bestämt sig för att bli sambo är dags att bestämma om man ska flytta ihop i någon av era befintliga lägenheter eller helt enkelt köpa en ny lägenhet tillsammans. Ett bostadsköp man gör själv är stort, men att köpa något tillsammans är större då man investerar mer i både förhållandet och bostaden. Då är det bra att allt blir rätt och känns bra redan från början. Lite för att säkra framtiden om något oväntat sker.
Att flytta ihop gör att man automatiskt berörs av något som heter sambolagen och även samboavtal om det är något man väljer att skriva. Detta kanske inte låter så romantiskt när man tar nästa steg i förhållandet, men det är viktigt. Och här ska Peab Bostad reda ut vad de båda begreppen betyder och vad det innebär för dig och din sambo om – om! – ni skulle gå skilda vägar.
När börjar sambolagen gälla?
Sambolagen börjar gälla så snart två personer bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Det innebär att man inte behöver vara folkbokförd på samma adress för att räknas som sambo i lagens ögon.
Vad säger sambolagen?
Som par vill man aldrig riktigt prata om saker som kan ge en liten antydan till att något kan ta slut. Att förhållandet kan ta slut. Sambolagen är ett sådant ämne som många drar sig för att prata om. Vilket gör att många separationer och bodelningar blir mer “giriga” och jobbiga än vad de hade behövt vara.
Enligt sambolagen ska all samboegendom och ägodelar som man införskaffat för gemensamt bruk, delas lika när man separerar. 50/50, rätt och slätt. Oavsett vem som betalat vad, hur mycket och vem som äger bostaden eller står på hyreskontraktet. Har man införskaffat saker för gemensamt bruk så ingår det i sambolagen.
Vad är ett samboavtal?
Ett samboavtal är ett sätt att tillsammans komma överens om hur viss samboegendom ska fördelas så att båda parterna blir nöjda. Ett samboavtal är ett komplement till sambolagen där man har möjlighet att avvika från den lagstadgade lika fördelningen som sambolagen anger.
Vad ska ett samboavtal innehålla?
Ett samboavtal behöver vara skriftligt och underskrivet av er båda. En muntlig överenskommelse mellan er räknas inte. Ni kan skriva ett samboavtal själva och behöver inte ta hjälp av någon advokat eller liknande för att skriva det men det kan ändå vara bra att ta hjälp så att det blir helt rätt. Det viktiga är att t ex. Följande står med:
- Vilka ägodelar som ska räknas som s k enskild egendom och inte omfattas av sambolagen.
- Vilken samboegendom som ska fortsätta omfattas och delas upp enligt sambolagen.
- Vad som ska hända med den gemensamma bostaden. Om man har ett samboavtal med bostadsrätt så kan man även här klargöra vem som ska få bostaden vid en eventuell separation.
Exempel på vad ni kan fördela om i ett samboavtal
- Bostad som ni har skaffat för att bo i tillsammans. Här räknas både hyresrätter och bostadsrätter in i samboavtalet.
- Ägodelar med koppling till hemmet som ni har införskaffat för gemensamt bruk, som exempelvis möbler, elektronik och inredning
Exempel på vad ni inte kan fördela om i ett samboavtal
- Bostad som en av er hade innan samboförhållandet
- Egendom som bara den ena sambon har fått som gåva eller arv
- Personliga ägodelar som till exempel mobiltelefon och kläder
Hur blir ett samboavtal giltigt?
Så snart båda är överens och har skrivit under samboavtalet så är det giltigt. Det går att göra ändringar i samboavtalet så länge ni båda är överens om det.
Köpt bostad tillsammans – Vad säger sambolagen vid eventuell separation?
Vid en separation är det ofta den gemensamma bostaden som kommer mest i kläm. Men vad säger egentligen sambolagen och samboavtalet om den gemensamma bostaden?
Bostadsrätt eller hus där ena partnern står som ägare sedan innan samboförhållandet inleddes:
Egendom och ägodelar som införskaffades innan samboförhållandet, och således införskaffades för ens enskilda bruk, omfattas inte av sambolagen eller samboavtalet. Det innebär att den av er som står som ägare på bostaden sedan innan samboförhållandet inleddes, har rätt att behålla den vid en separation. Detta kan inte avtalas bort genom ett samboavtal.
Bostadsrätt eller hus där ena partnern står som ägare efter samboförhållandet inleddes:
Om ni har köpt en bostadsrätt eller ett hus för gemensamt bruk så ingår den i sambolagen och därmed bodelningen. Detta gäller oavsett hur ägarfördelningen för bostaden ser ut, alltså även om bara en av er står som ägare. Detta kan ni ändra genom att skriva ett samboavtal där ni kommer överens om vem som ska få bostaden vid en eventuell separation.
Bostadsrätt eller hus där båda står som ägare:
Om ni båda står som ägare till bostaden så omfattas ni av sambolagen och en bodelning av bostaden. För att komma runt detta kan ni skriva ett samboavtal för att klargöra vem som ska få bostaden vid en eventuell separation.
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm