För en sommar tillsammansFylld med god sommarmat, roliga lekar och vacker dukning

Äntligen är det sommar i Sverige och vilken sommar det är! Temperaturerna är precis där vi vill ha de och vi är nog alla ivriga över att kunna bjuda över nära och kära för att spendera sommaren tillsammans. Då vardagen ännu inte är helt normal är det viktigt att vi är fortsatt försiktiga och tar vara på möjligheten att umgås utomhus när det är varmt och dagarna känns långa.

Bjud ut till sommarfest och umgås med nära och kära på ett sätt som passar alla. Vi på Peab Bostad ser fram emot sommaren och vill inspirera och tipsa dig om god sommarmat, somrig dukning och roliga lekar som garanterat får tårarna att spruta av lycka och käkarna att värka av allt skratt. Glad sommar!

6 förslag på enkel och god sommarmat som stora och små älskar

Mat har alltid varit en anledning att samlas. Många intressanta samtal, minnesvärda stunder och tid för varandra sker runt ett matbord. Då är det inte konstigt att just maten är en stor och viktig del av att samlas under mysiga sommarmiddagar, bruncher och luncher ute i trädgården. Precis som runt jul och vinter finns det traditionell sommarmat som är mer regel än undantag när det är varmt ute. Men vad för god och enkel sommarmat finns det? Här tipsar Peab Bostad om sommarmat som älskas av stora som små. 

 • Potatissallad på färskpotatis, rödlök, sparris och citronvinegrette. Serveras till gravad lax.  
 • Sommartårta med vanilj, grädde och färska jordgubbar. 
 • Grillspett med paprika, lök, halloumi och marinerad kyckling, fläskfilé eller kött. 
 • Laxrullar med start wasabikräm 
 • Minihamburgare 
 • Kall laxsallad med pasta 

Glöm inte lekarna i sommar! Peab Bostad tipsar om 6 barnsligt roliga sommarlekar som får den mest skeptiska att ge sig in i leken

När det är varmt och soligt ute finns det inget roligare än att leka utomhuslekar tillsammans. Ingen lek är för barnslig eller tråkig, det är sällskapet och inställningen som är halva grejen. Om du har svårt att komma på några lekar att leka i sommar tipsar vi på Peab Bostad om ett gäng roliga lekar som passar alla åldrar. Köp ett roligt pris som vinnaren eller det vinnande laget får för att sporra vinnarskallarna att ge sig in i leken! 

 • Inget slår ett klassiskt, hederligt sorti av kubb. Dela upp sällskapet i två lag och se vem som först lyckas slå ner kungen. 
 • Planera in en 5-kamp! Dela upp sällskapet i önskat antal lag och testa deras färdigheter i diverse tävlingar. Exempel på tävlingar i 5-kamp kan vara: 
  • Säckhoppning. 
  • Pricka pennan i flaskan. 
  • Stafett med en apelsin under hakan och en gurka mellan låren. 
  • Vissla med mariekex i munnen. 
  • Paketinslagning två och två med sin ena arm runt lagkamratens midja (man har endast en arm var att arbeta med).
 • Flip the cup! Detta är en klassisk dryckeslek från USA som blivit allt mer populär i Sverige. Leken går till på så sätt att man har två lag  som står på var sin sida av ett bord. På bordet står det lika många plastglas som det finns deltagare och är fyllda med valfri dryck. Välj något som går snabbt att dricka då spelet går ut på att en person ur vardera lag ska dricka upp innehållet i ett glas och sedan försöka flippa glaset från bordskanten så att det landar på fel sidan ned mot bordet. När den ena personen lyckas är det nästa persons tur. Det lag som blir klara först vinner. 
 • Ge alla i sällskapet ett hemligt uppdrag de ska utföra som alla sedan ska försöka lista ut senare på kvällen. Det kan vara uppdrag som att banka två gånger i bordet varje gång man dricker eller att man ska säga “wiho” varje gång man ställer sig upp.  
 • Ett klassiskt musikquiz är ett måste vid varje sommarfest!  
 • Galenpanna är ett roligt spel som får en att tänka till. Skriv ner en kändis eller annan omtalad person på en lapp som du sedan tejpar i pannan på personen till höger om dig. Med hjälp av ja och nej-frågor ska personen lista ut vem man är. Den som gissar rätt först vinner! 

Duka upp till fest! Vi ger dig tips på hur du lyckas med dukningen i sommar

Oavsett om du bjuder in ett stort eller ett mindre sällskap till din sommarfest i din nyproducerade bostad från Peab Bostad kan det vara kul att lägga lite extra tid på dukningen. För allt som ger en fröjd för ögat är värt att lägga extra kärlek på och en vacker sommardukning är en sådan sak. Dessa tips funkar utmärkt att ta till sig för alla typer av sommarfester eller fester under året. 

 • Välj ett färgtema med 1-3 färger som kompletterar varandra eller som du tycker passar fint ihop och gillar. Till sommaren passar färger som blått, vitt, gult och rosa väldigt bra. 
 • Duka med syfte att skapa olika intryck med hjälp av kontraster, använda höjdskillnader om det går och färger. Skapa en röd tråd med hjälp av färgtemat och låt det synas i allt från valet av blommor, servetter och mindre detaljer. 
 • Till många sommarfester och sommarbjudningar dukas det upp mat. Mycket mat. Då behöver du duka minimalistiskt för att få plats med alla salladsskålar och serveringsfat utan att det känns för trångt. Fokusera på det viktigaste i dukningen, den känsla du vill få fram och hur du planerat middagen. Ska det finnas utrymme för lek, att rita på papper eller banka i bordet? Hur många olika rätter ska serveras, behövs det 4 tallrikar var eller räcker det kanske med 2 var?  
 • Sommar är en tid för blommor och därför är blommor ett måste. Om du plockar blommorna själv eller köper en färdig blombukett är inte viktigt. Placera blommorna i en stor vas som markerar bordets mitt eller dela upp blombuketterna i mindre vaser som står på rad. Det är upp till dig hur du vill placera ditt blomsterarrangemang och hur du vill duka bordet.  Inga krav, inga måsten eller förväntningar.

Glad sommar önskar vi på Peab Bostad!

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 59 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm