Gör balkongen redo för våren och sommarenSå här förbereder du balkongen

Solen skiner, det doftar friskt och temperaturerna håller sig stadigt över nollan. Det kan bara betyda en sak – det är officiellt vår! Inte nog med att vinterkläderna åkt ner till förrådet för att äntligen ersättas med tunnare vårkläder, nu börjar vi även blicka ut mot våra balkonger igen.

För ett skifte i säsongerna innebär även ett skifte i de rum vi vistas i. Nu när värmen är här öppnar vi återigen upp dörrarna och möjligheten till att sitta ute på våra balkonger och altaner. Vi har nu ytterligare ett rum att nyttja. Men, innan du börjar rodda, inreda balkongen och göra fint kan det faktiskt vara bra att städa den innan. Vintern lämnar trots allt många spår efter sig.

Dags att städa balkongen? Meddela grannen nedanför om din kommande städning för att undvika osämja

Hur duktig är du på att städa och rengöra din balkong eller altan? Det är trots allt ett rum som tillhör bostaden, visserligen ett uterum, men det är ett rum som får utså många yttre påfrestningar. Bor du i en lägenhet några våningar upp kan det vara bra att meddela grannen under dig att du planerar att rengöra balkongen. Mycket av det smuts du ska sopa bort och det vatten du rengör balkongen med kommer med största sannolikhet att falla ner på grannens balkong vare sig du vill det eller inte.

God kommunikation kan rädda många onödiga bråk, ingen vill trots allt att någon annans smuts ska hamna på sin balkong. Men varför inte ta detta tillfälle till att synka er städning så den sker på samma dag? 

Sopa eller dammsug balkonggolvet, damma av räcken och öppna ytor

Det första steget i “projekt rengöra balkongen och rengöra altanen” är att avlägsna ytlig smuts som samlats på hyllor, räcken och golv. Det kan röra sig om damm, kvistar, löv, småsten och frön. Använd en sopkvast eller dammsugare för rengöring av balkonggolvet och en trasa eller borste för balkongräcket och hyllor.

Rengör balkongen genom att skrubba golvet, hyllor och räcken med vatten och såpa

För en lyckad tvätt av balkonggolvet räcker det med en skursvamp, såpa och ljummet till varmt vatten. Likaså när du ska tvätta balkongräcket och hyllorna där du avslutar med att torka torrt med en mikrofiberduk. Lägg några hoprullande handdukar längs med balkongkanten eller en gummilist för att undvika att vatten rinner ner på grannens balkong. 

Tvätta trägolv: Använd varmt vatten med ett milt rengöringsmedel för en skonsam tvätt av balkong- och altangolvet. Glöm inte att olja in trägolvet efter rengöring så att det naturliga materialet kan stå emot yttre påfrestningar bättre. 

Tvätta stengolv: Precis som när du rengör trägolvet räcker det med varmt vatten och milt rengöringsmedel för att avlägsna djupare smuts från stengolvet. 

Tvätta betonggolv: Ett betonggolv är tåligt och behöver rejäl kraft för att bli ren. Lite otippat kan vass sand vara en bra metod för rengöring då den polerar ytan samtidigt som den avlägsnar smuts. Men om det krävs något mer är en högtryckstvätt att rekommendera.

Inglasad balkong? Rengör fönstren invändigt och utvändigt

Om du har en inglasad balkong får du inte glömma att rengöra fönstren. Både på insidan och gärna utsidan om det är möjligt. Använd en lagom bred fönsterskrapa, ljummet vatten och lite diskmedel. Jobba metodiskt från ena sidan till den andra och torka alltid av gummibladet med en trasa mellan varje drag. På så sätt slipper du fula ränder på fönstren.

Rengör balkong- och altanmöblerna

Tvätta av dina balkong- och altanmöbler med en fuktig trasa och fortsätt sedan rengöringen i enlighet med möblernas material. 

Balkong- och altanmöbler i trä: Om behov finns kan du behandla dina utomhusmöbler i trä med ett fint sandpapper för att få fram den ursprungliga träfärgen igen. Glöm inte bort att olja in trät eller lasera det för att skydda det naturliga materialet från sol, smuts och fukt. 

Balkong- och altanmöbler i plast: För att få dina utomhusmöbler i plast att glänsa lite extra kan du använda plastrengöring som du sedan torkar av med en fuktig trasa.  

Balkong- och altanmöbler i rotting: Om dina utomhusmöbler i materialet rotting har hårt sittande smuts kan du testa att spola av dem med en trädgårdsslang. Följ sedan upp med att torka av och borsta av den kvarvarande smutsen med en trasa eller mjuk borste där du använder ett milt rengöringsmedel som gärna är speciellt framtaget för plast och rotting. 

Rengör blomlådor och krukor och tvätta textilier

Det är lätt hänt att glömma bort att balkongen eller altanen är så mycket mer än golv, räcken och utomhusmöblerna. Det är inte ovanligt att man har blomlådor, krukor och övrig balkonginredning som stått och samlat damm och smuts under tiden de stått oanvända säsongerna. Vintern kan ha lämnat sina spår med allt från frost- och rostskador på blomlådorna och här kommer en handborste och fuktiga trasa vara till hjälp. Ibland kan en stålborste vara bra om smutsen sitter hårt.  

Se över om någon kruka är trasig och fyll på med ny, frisk och fräsch jord. Tvätta även alla textilier som hör till balkongen. Loungekuddar, filtar och även mattor blir som nya om de rengörs och blir den avslutande delen i din städning av balkongen. Nu är det bara att öppna balkongdörrarna, andas in den friska luften och sätta dig ute i vårsolen på den skinande rena balkongen.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm