Så inreder du barnsäkert

Barn är nyfikna små varelser som gärna klättrar och känner på allt runtomkring sig. Dock så kan dem ha svårt att uppskatta fara. Vi på Peab Bostad vill därför ligga steget före och har utfört flera säkerhetsåtgärden i våra bostäder. Vi har bland annat tippsäkrade garderober, barnsäkra lådor, fönster och garderober samt låsbara medicinskåp och jordfelsbrytare. För oss är det en självklarhet att barn ska få vara just barn i sitt eget hem.

Hur kan då du som förälder minska riskerna med det som finns i lägenheten, det vill säga det som inte fanns där när du flyttade in? Vi har nedan listat de för oss viktigast punkterna för att skapa ett så barnsäkert hem som möjligt.

  1. Alla större möbler så som bokhyllor, tv-bänkar och byråer bör skruvas fast i väggen för att minimera riskerna att de faller över barnet.
  2. Förvara städmaterial och rengöringsprodukter utom räckhåll för barnet. Många rengöringsprodukter innehåller ämnen som är giftiga att få i sig.
  3. Undvik långa och löst hängande sladdar som barnet kan snubbla på eller få runt halsen. Fäst i stället sladdarna längst med exempelvis listen vid golvet.
  4. Se till så att det inte står tunga eller vassa föremål på exempelvis soffbordet som ditt barn kan nå och få över sig.
  5. Placera hörnskydd i silikon på de bord som har vassa hörnkanter. Ett barn kan lätt ramla och då görs sig allvarligt illa om dessa inte är skyddade.
  6. Barn har nyfikna så fingrar så elsäkra alla eluttag med petskydd. 
  7. Om du bor i ett hus med flera våningar så är det bra att sätta ett grind med spärr till trappan
  8. Använd dörrstopp till dörrar så slipper små fingrar hamna i kläm.
  9. Använd hakar och lådstopp på kökslådor med vassa eller små föremål.
  10. Använd spjälskydd i barnets säng så att små fötter inte fastnar. Spjälskyddet fästs mellan madrassen och sängsidan.

Såklart kan olyckor ske även om man har barnsäkrat sitt boende men det är bra att vara väl förberedd för att minimera risken att ditt barn utsätts för fara.

Vår vision är att fler ska hitta hem, hitta sig själva och leva sina liv på det sätt som passar var och en. Vår idé är att utveckla bostäder, men också ditt nya kvarter. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta hem.

 

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm