Vi behöver ljus för att må bra och känna oss glada. Men då vi bor i ett land som under ett halvår har ett begränsat antal timmar dagsljus och med en sol som för det mesta gömmer sig bakom ett grått moln, så är det inte alltid lätt. Hösten och vintern är även en tid man spenderar mycket inomhus vilket ställer höga krav på den belysning som finns i bostaden.
Hur många lampor ska man ha i ett rum?
Beroende på ett rums storlek ska man ha mellan 5-10 lampor. Ja, du läste rätt - 5 till 10 lampor. För extra bra dynamik ska man kombinera allt från taklampor, golvlampor och bordslampor för att få ett behagligt ljus som sträcker sig från alla håll och från olika nivåer. Då blir bostaden genast en mysig, upplyst och välmående plats att vistas på.
Tänk på detta när du väljer lampor till bostaden
En bostad och ens hem är personligt och det fantastiska är att inget hem är det andra likt. Det innebär att i varje enskilt hem finns det olika preferenser när det kommer till de aktiviteter man vill göra utrymme för. Detta är något som är viktigt att tänka på när man väljer inredning, inte minst när man ska välja belysning. För om man ska placera ut 5-10 lampor i ett rum så måste man ha sina behov i åtanke och vad man vill att ljuset ska bidra med i vardagen. För att lista ut detta kan du tänka följande:
- Vilka behov har du och vilka aktiviteter vill du utföra i de olika rummen, exempelvis vardagsrummet? Vill du titta på tv eller läsa böcker i soffan eller både och? Vill du ha spelkvällar med vänner eller ha en stillsam zen-atmosfär för nödvändigt lugn?
- Kombinera taklampor, golvlampor och bordslampor i varje rum.
- Välj lamporna som passar din personliga stil och som kompletterar den övriga inredningen i bostaden.
- Ha en bra variation av funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning.
Välj belysning utifrån funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning
Vad är funktionsbelysning:
En funktionsbelysning har som syfte att underlätta vardagliga situationer när du behöver fokusera på det du gör. Detta är ett ljus som lyser upp ett begränsat område med ett skarpt och riktat ljus, exempelvis en bordslampa på skrivbordet eller en kökslampa över köksbänken.
Vad är stämningsbelysning:
Den stämningsfulla belysningen fokuserar på den mjuka och inbjudande känslan i rummet. Ljuset kan vara mer dämpat och diffust. För att få till en stämningsbelysning hemma ska man satsa på mindre lampor, exempelvis bordslampor med en lampskärm av tyg, papper eller glas som tillåter ljuset från lampan att försiktigt strimma ut.
Vad är allmänbelysning:
Den allmänna belysningen fokuserar på de stunder när du behöver ett ljus i hela rummet. Exempelvis när du städar, letar efter dina hemmanycklar eller när du behöver lysa upp hela rummet snabbt. Ett exempel på en allmänbelysning är taklampor som har ett starkt ljus som sträcker sig från tak till golv.
Rätt val av lampa bidrar till en hållbar vardag i hemmet
Idag är det viktigt att göra medvetna val i vardagen för att kunna leva hållbart och långsiktig. Det gäller val av råvaror till dagens middag, hur vi konsumerar prylar och kläder och även vilken typ av belysning vi har hemma. Om vi ska ha 5-10 lampor i ett rum så blir genast antalet lampor ett tjugotal i en hel bostad. Det är många lampor. Om man ser till hållbarhet kan rätt val av lampor göra mycket för att bidra till en hållbar vardag som är bra på så många olika sätt.
- Handla dina lampor second hand! Genom att köpa återbruk bidrar du till hållbar konsumtion där gammalt återanvänds och för med sig en gnutta vintage till den befintliga inredningen.
- Använd lågenergilampor för att minska din elförbrukning. Lågenergilampor har dessutom fem gånger så lång livslängd som en vanlig lampa. Väljer du en lågenergilampa så kommer du på sikt spara pengar.
- LED-lampor är även den en energisnål ljuskälla med lång livslängd och liten värmestrålning.
- Tänk på att inte ha några lampor på i onödan. Lämnar du ett rum för en längre stund ska du ha som vana att släcka lampan. På så sätt sparar du energi och minskar värmestrålningen från lamporna.
- Men det är även viktigt att inte slå på och av en lampa med för korta mellanrum. Det kan förkorta lampans livslängd och slösar onödig energi, speciellt om man har lågenergilampor som tar lite tid på sig att nå sin fulla ljusstyrka.
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm