Nu är det jul igenÄt god julmat och lär dig om julmatens historia

Nu är det jul igen, och vi samlas i rummet där julmagin sker - Köket

Visste ni att mandeln i risgrynsgröten under julen kunde visa vem som skulle bli gift under det kommande året? Eller att kryddorna i glöggen, som druckits sedan medeltiden, tillsattes för att dölja vinets dåliga kvalitet? Den julmat vi äter idag, allt från prinskorv, julskinka och glögg, har alla en historia bakom sig. Låt oss dyka ner i julmatens historiska värld och lista ut varför köket är en så viktig del i julfirandet år efter år.

Kökets betydelse under julen då och nu

Det fantastiska köket, hjärtat i ett hem. Mat är en genväg till hjärtat och är en anledning att samlas, njuta och unna sig. När vi samlar nära och kära kring jul så blir knytpunkten köket där vi julbakar tillsammans, förbereder julluncher, lägger in sill och rullar köttbullar. Förberedelser som börjar dagar innan december ens har hunnit börja. 

Detta engagemang och längtan efter att få julstöka märkte man även hos våra förfäder under bondesamhället, där köket och ugnarna gick varma veckor innan jul. Här skulle det bakas allt från vörtlimpor, tunnbröd och kakor, de bryggde öl, kärnande smör och stoppade korvar och gjorde syltor för att förbereda inför det kommande julbordet.

Janssons frestelse, julskinka och prinskorv är bestående rätter på julbordet

Vad som räknas som klassiska rätter på ett julbord har såklart förändrats med tiden. Om man ser tillbaka till 1800-talet så var det inte ovanligt att se allt från rödkål, äggost, saffranspannkaka, kroppkakor eller gädda på julbordet beroende på vart i Sverige man bodde.  

Den mat som vi idag förknippar med ett traditionellt julbord, som exempelvis janssons frestelse, julskinka, risgrynsgröt och julköttbullar gjorde inte intåg till julen fören mycket senare. Och tack och lov för det, för utan dessa rätter hade julbordet inte känts som en riktig jul.

Klassisk julmat och när de fick en självklar plats på julbordet

 

Julskinkan

Julskinka ses idag som en av de viktigaste rätterna att ha med på julbordet. Man kan tro att skinkan varit med sen urminnestider, men julskinkan var till en början en “sommar”skinka som man förvarat välsaltad i ett förråd sen julen. Det var under 1800-talet som intresset för juldekorationer och att visa upp den pampiga julskinkan som den fick en given plats på julbordet och stannat kvar sen dess.

Risgrynsgröten

Mycket mat som serverades under julen förr i tiden sågs som delikatesser och lyxig mat man inte alltid hade råd eller möjlighet att få tag på. Risgrynsgröt var en sådan julrätt som endast eliten i samhället kunde äta då risgryn var en dyr importvara. Men precis som julskinkan så fick risgrynsgröten tillslut en stadig plats på bordet även hos det vanliga svenska folket. Att lägga en mandel i gröten kommer från franska Riz à l'amande. 

Prinskorven

Prinskorven var även en sådan rätt som sågs som finare mat. Men då hette det småkorvar och var en delikatess för de lite finare familjerna. Det som vi idag kallar för prinskorvar kan vi tacka den moderna charkuteriindustrin för som under 1900-talet utvecklades till vad det är idag. 

Peab bostad önskar er en riktigt god jul fylld med julstök och god julmat som upplevs i bostadens hjärta; köket.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm