Vill du måla om hemma?Checklista för ett lyckat måleri hemma

Känner du att bostaden är i behov av ett ansiktslyft men inte att det är möblerna som behöver bytas ut, inte heller att den dekorationen du har i bostaden är fel? Då kan lite färg på väggarna vara det som behövs! Att måla om är ett prisvärt och enkelt sätt att förändra hela dynamiken och känslan i ett hem och det roliga är att det finns mängder med kulörer att välja mellan. Måla väggarna med en stark och kontrastrik färg eller en lite lugnare och svagare färg utifrån vad som passar ditt tycke och din smak. Varför inte måla väggen knallrosa, bara för att du kan! Blir du inte nöjd är det bara att måla över det igen. Så smidigt!

Vi tycker det är viktigt att våga testa och experimentera. Det finns mängder med kulörer att välja mellan, i olika nyanser och utförande. Att hitta rätt är svårt, så ett första steg är att utgå från rummet, de behov som du har och den övriga inredningen. Vad tycker du om, vad kommer passa och vad vill du att rummet ska förmedla för känsla. Och sist men inte minst, vad för känsla tycker du saknas.  

Färg är ett utmärkt sätt att leka med dynamik och känslor, och varje färg är förknippat med olika känslor. Rött signalerar fara, romantik och passion, medan grönt signalerar trygghet, natur och lugn. Beroende på vilken nyans du väljer så framhävs olika känslor. Du kommer dessutom märka att kontrasten mot rummets möbler kommer bli större och ger även de nytt liv.

Vad ska man tänka på när man vill måla om hemma?

Från vilken vinkel kommer ljusinsläppet? Solljus kan få en färg en se annorlunda ut än vad man först fastnade för i exempelvis affären. Då kanske en mörkare, alternativt ljusare nyans kan vara något. Eller varför inte måla en fondvägg där ljuset inte slår lika hårt för bättre färgintensitet.  

Tänk alltid på att rummets alla element ska komplettera varandra. Soffan, mattan, golvet, inredningsdetaljen och tavlorna ska samsas och gå hand i hand. Det gäller även väggarna. Välj en färg som passar det övriga rummet så att kontrasterna inte blir för stora eller att det sticker i ögonen. 

Det är du som ska vistas i rummet och precis som övrig inredning så blir färgen på väggarna en inredningsdetalj som ska spegla din personliga stil. Tänk inte på trender eller vad som är populärt här och nu, utan utgå alltid utifrån ditt tycke och din smak. Inspireras kan man alltid göra, men stirra dig inte allt för blind på årets trender utan tänk på vad som gör dig glad och som du vet kommer komplettera rummet med den rätta känslan.

Måla om hemma – detta behöver du

Att måla om är ett prisvärt och relativt enkelt projekt, om du har de rätta grejerna. Som med mycket i världen så är det redskapen och verktygen som gör slutresultatet till vad det är. Och har du de rätta måleriverktygen så kommer jobbat gå enklare, fortare och slutresultatet kommer bli så snyggt! Så, det du behöver är: 

 • En eller flera färgburkar med den kulör du har valt
 • En roller och ett färgtråg
 • Penslar – gärna en medelstor och en liten (beroende på projekt)
 • En rörpinne att blanda färgen med
 • Maskeringstejp
 • Tygdukar eller plastdukar (för att täcka möbler och andra föremål)
 • Absorberande trasor (för att damma av väggar och torka upp spill)
 • En trappstege (för att nå svåra platser)
 • Lite trasor (för att ta hand om färgdroppar)

Sätt färg på väggarna! Följ vår checklista för att måla om hemma

Steg 1: Välj färg 

Det är lätt att tro att kulör och färg är samma sak, men två olika benämningar. Men kulör syftar på nyansen medans färg syftar på att framhäva de egenskaper som den målade ytan ska få. Vilka behov finns i rummet vars väggar ska målas? Behöver väggarna klara av att utsättas för kladd, gegga, målas på med kritor, blötas ner eller annat som ställer krav på vilken inomhusfärg du använder? En färg kan passa bra i vardagsrummet, men barnrummet kanske behöver något annat?

Steg 2: Välj kulör

Oavsett om du ska måla vardagsrummet, måla ett barnrum eller ge dig på sovrumsväggarna så är första steget att välja vilken kulör du vill ska pryda väggarna. En kulör kan finnas i otaliga nyanser, så vårt tips är att köpa hem några provburkar så du kan testmåla för att hitta rätt. En kulör kan se perfekt ut i burken eller i butiken, men sekunden efter att den målats upp på väggen så kan intrycket förändrats.

Steg 3: Förberedelser 

Innan du kan börja doppa målarpenseln i färgburken behöver du förbereda vissa saker så att slutresultatet blir så bra som möjligt, och att övrig inredning inte får färg på sig.  

 • Se till att du har alla måleriverktyg och tillbehör tillgängligt. 
 • Använd maskeringstejpen för att täcka för vägguttag, fönsterkarmar, taklister, dörrar och annat som du inte vill ska få färg på sig. Tänk på att göra linjen med tejp så rak som möjligt så att färgkanten blir prydlig och fin. 
 • Täck för eller flytta de möbler som finns i rummet så de inte får färg på sig.
 • Lägg papp eller annat skydd på golvet under väggen där du ska måla. Färgdroppar lyckas alltid hitta en väg till golvet och blir ett onödigt extraarbeta ett få bort efteråt.
 • Damma av väggarna med en torr trasa så att väggen får en jämn yta för färgen att fästa mot. Var uppmärksam på hörnen mot taket då det är en perfekt plats för spindlar att spinna sina spindelnät.
 • Om behov finns kan du slipa ner eventuella ojämna fläckar och fylla gamla spikhål med spackel.

Steg 4: Nu kan du börja måla! 

Det är alltid bra att grunda väggen med en grundfärg för att säkerställa att din nya väggfärg blir så som du tänkt. Om du vill måla en mörk vägg lite ljusare kan det vara bra att använda grundfärg för att dämpa den mörka kulören. Det är även viktigt att grunda väggen om det exempelvis redan sitter tapet på väggarna. Om tapeten sitter stadigt fast och inte släppt från väggen kan du damma av och börja måla på en gång. Om den däremot släpper mycket bör du dra av den helt och hållet, men har den släppt lite med lösa skarvar och hörn räcker det med att limma fast dessa sektioner med tapetklister. 

När väggen är grundad och ren är det bara att börja måla. Använd rörpinnen för att röra om i färgburken och häll upp en lagom mängd färg i färgtråget. För en jämnt målad vägg är det bättre att använda ett färgtråg än att doppa penseln eller rollern direkt i färgburken. För nyckeln till en slät yta är att ha precis lagom mängd färg på penseln eller rollern. 

 • Använd den medelstora penseln för att måla väggens yttersta 10 centimeter och för att smidigt måla över maskeringstejpens kanter. Att använda en pensel istället för rollern i detta syfte ger större kontroll över vart färgen hamnar då man jobbar så nära kanten. 
 • När du använder en roller rekommenderar vi på Peab Bostad att måla i V- eller W-formade drag för ett jämnare resultat utan ränder. 
 • Måla ett lager och låt det torka ordentligt innan du målar ytterligare ett lager, om det behövs. 
 • När du målat klart kan du försiktigt dra bort maskeringstejpen när färgen nästan är torr. Det är viktigt att den fortfarande är något fuktig när du drar bort tejpen, annars är risken att delar av färgen följer med tejpen. Det är inte katastrof om det sker, då kan du använda en liten pensel för att fylla i där färgen valde att följa med.

Steg 5: Njut av ditt mästerverk 

Väggen är färdigmålad, möblerna är på plats och nu känns rummet komplett! Tänk vad stor skillnad lite färg kan göra, och när du känner för något nytt är det bara att följa dessa steg för att måla om igen.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm