Peab Bostad önskar glad midsommar

Sveriges absoluta favorithögtid står för dörren och förberedelserna är i full gång. Vi på Peab Bostad ser fram emot firandet och vill dela med oss av bra tips på hur du planerar den bästa tänkbara midsommaraftonen.

Så här binder du en midsommarkrans

Det är ingen midsommar utan en midsommarkrans. Här följer en enkel men tydlig steg för steg guide på hur du kan binda årets midsommarkrans helt själv.

Recept på midsommarkrans:

 • Valfria blommor, växter och björkris. 
 • Ståltråd 
 • Sax

Steg för steg hur du binder en midsommarkrans

 1. Du kan välja att antingen binda blomkransen med plockade blommor eller köpta. Se bara till att de blommor du väljer har ca 5 centimeter kvar av stjälken så att de är lätta att binda ihop. En midsommarkrans består av blommor, björkris och andra gröna växter. Se till att plocka mer blommor än vad du tror, för en fyllig blomsterkrans går det åt mer blommor än man tänkt sig. 
 2. Använd björkkvistarna för att forma kransen. Se till att kransen är några centimeter större än huvudet för bra passform. Blommorna och växterna kommer nämligen ta lite plats. Om du har tur som hittat tunnare kvistar kommer ändarna lättare tvinnas in i varandra. När du har hittat önskad storlek binder du fast ändarna med lite ståltråd. 
 3. För att göra själva stommen fylligare tar du ytterligare björkkvist och lindar runt den.  
 4. Frisera kvistarna så att inga små grenar eller grova ändar sticker ut. 
 5. Bunta ihop dina blommor och växter i små buketter. Lägg en bukett tätt intill björkriset och vira ståltråd runt stjälkarna så att buketten sitter kvar. Lägg buketterna snett utåt och fortsätt sedan bygga kransen på samma sätt med de övriga buketterna och vira ståltråd runt varje ny stjälk. 
 6. När du har gått hela varvet runt och din midsommarkrans är fyllig och fin kan du pilla in de sista stjälkarna så att de inte sticker ut. 

Tips för att din midsommarkrans ska hålla hela kvällen (+ någon dag till) är att spraya den med lite vatten så att blommorna och växterna får näring. Om du monterar ihop kransen dagen innan kan du förvara midsommarkransen i en påse i kylen.

8 förslag på enkel och god midsommarmat som stora och små älskar

Mat har alltid varit en anledning att samlas. Då är det inte konstigt att just maten är en stor och viktig del av midsommarfirandet. Här tipsar vi om sommarmat som älskas av stora som små. 

 • Potatissallad på färskpotatis, rödlök, sparris och citronvinegrette. Serveras till gravad lax.  
 • Midsommartårta med vanilj, grädde och färska jordgubbar. 
 • Västerbottenostpaj 
 • Grillspett med paprika, lök, halloumi och marinerad kyckling, fläskfilé eller kött. 
 • Laxrullar med start wasabikräm 
 • Sill i alla dess former och smaker. 
 • Minihamburgare 
 • Kall laxsallad med pasta 

Roliga midsommarlekar

Har du lite idétorka när det kommer till roliga lekar att planera till midsommar? För att underlätta planeringsarbetet för dig kommer här ett gäng roliga lekar att få med under årets midsommarfirande. Köp ett roligt pris som vinnaren eller det vinnande laget får för att sporra vinnarskallarna att ge sig in i leken! 

 • Inget slår ett klassiskt, hederligt sorti av kubb. Dela upp gästerna i två lag och se vem som först lyckas slå ner kungen. 
 • Planera in en 5-kamp som utförs under hela dagen. Dela upp gästerna i önskat antal lag och testa deras färdigheter i diverse tävlingar. Exempel på tävlingar i 5-kamp kan vara: 
  • Säckhoppning. 
  • Pricka pennan i flaskan. 
  • Stafett med en apelsin under hakan och en gurka mellan låren. 
  • Vissla med mariekex i munnen. 
  • Paketinslagning två och två med sin ena arm runt lagkamratens midja (man har endast en arm var att arbeta med).
 • Ge alla gäster ett hemligt uppdrag de ska utföra som alla sedan ska försöka lista ut senare på kvällen. Det kan vara uppdrag som att banka två gånger i bordet varje gång man dricker eller att man ska säga “wiho” varje gång man ställer sig upp.  
 • Ett klassiskt musikquiz är ett måste vid varje sommarfest!  
 • Galenpanna är ett roligt spel som får en att tänka till. Skriv ner en kändis eller annan omtalad person på en lapp som du sedan tejpar i pannan på personen till höger om dig. Med hjälp av ja och nej-frågor ska personen lista ut vem man är. Den som gissar rätt först vinner! 

Vacker och somrig midsommardukning

Oavsett om du bjuder in ett stort ett mindre sällskap till din nyproducerade bostad från Peab Bostad kan det vara kul att lägga lite extra tid på dukningen. För allt som ger en fröjd för ögat är värt att lägga extra kärlek på och en vacker sommardukning till midsommar är en sådan sak. Dessa tips funkar utmärkt att ta till sig för alla typer av sommarfester eller fester under året. 

 • Välj ett färgtema med 1-3 färger som kompletterar varandra eller som du tycker passar fint ihop och gillar. Till just midsommar och sommaren passar färger som blått, vitt, gult och rosa väldigt bra. 
 • Duka med syfte att skapa olika intryck med hjälp av kontraster, använda höjdskillnader om det går och färger. Skapa en röd tråd med hjälp av färgtemat och låt det synas i allt från valet av blommor, servetter och mindre detaljer. 
 • Till midsommar och andra sommarfester dukas det upp mat. Mycket mat. Då behöver du duka minimalistiskt för att få plats med alla salladsskålar och serveringsfat utan att det känns för trångt. Fokusera på det viktigaste i dukningen, den känsla du vill få fram och hur du planerat middagen. Ska det finnas utrymme för lek, att rita på papper eller banka i bordet? Hur många olika rätter ska serveras, behövs det 4 tallrikar var eller räcker det kanske med 2 var?  
 • Sommar och midsommar är en tid för blommor och därför är blommor ett måste. Både i form av en midsommarkrans men även som vacker bordsdekoration. Om du plockar de själv eller köper en färdig blombukett är inte viktigt. Placera blommorna i en stor vas som markerar bordets mitt eller dela upp blombuketterna i mindre vaser som står på rad. Det är upp till dig hur du vill placera ditt blomsterarrangemang och det är helt upp till dig hur du vill duka inför midsommarafton. 

Glad midsommar och glad sommar önskar vi på Peab Bostad!

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm