Odla mat på balkongen – ja, det är möjligt!
För många är balkongen en plats för avkoppling, en yta där man kan njuta av att vara utomhus samtidigt som man kan vara lite privat och har du en inglasad balkong blir det dessutom ett extra rum under de kyligare månaderna. Men har ni insett möjligheten att odla mat på balkongen?
Är det verkligen möjligt kanske du tänker, behöver man inte stora ytor, oändligt med jord och ett smart bevattningssystem för att få någon sorts gröda att växa? Nej då, du kommer långt med en kruka eller blomsterlåda, en vanlig vattenkanna och solens strålar. Och en stor gnutta tålamod.
Att få saker att växa tar tid, ibland upp till 3 år beroende på vad du väljer att odla. För att ge dig de rätta förutsättningarna att lyckas med ditt nya intresse att plantera på balkongen kommer här 5 tips på vad du behöver för en lyckad odling på balkongen.
5 smarta produkter för odling på balkongen
- En planteringslåda eller odlingslåda som har plats för det du vill plantera.
- Smart upphängningssytem för att nyttja balkongens alla ytor, även balkongväggen.
- Automatisk vattnare för de tillfällen och dagar du inte hinner vattna.
- Växtnäring som ger jorden och dina odlingar extra näring.
- Trädgårdsverktyg, eller planteringsverktyg som det även heter, som en handkratta, handräfsa och planteringsspade.
6 tips för att hålla dina odlingar vid liv hela säsongen eller hela året
Som med alla växter gäller det att ta hand om dina odlingar på det sätt som passar växten bäst. Vissa klarar sig själv ganska bra utan varken mycket vatten eller sol, medan andra växter gärna badar i vatten varje dag och behöver känna solens strålar mot bladen så mycket som möjligt för att kunna froda och växa. Ta reda på vad just dina växter behöver för att din odling ska hålla sig vid liv under hela året. Men för att underlätta för dig så kommer här en liten snabbguide.
- Byt jord några gånger. Så att rötterna får in ny luft och ny näring.
- Ta bort gamla, döda löv.
- Vattna växten utifrån den mängd som den behöver. Varken för lite, för mycket eller för ofta.
- Damma av löven med jämna mellanrum, det är där växten fångar upp näringen från solen.
- Ta in dina växter under vinterhalvåret så de inte drabbas av frost. Har du en inglasad balkong kan växterna klara sig så länge temperaturen är runt 0-10 grader.
- Se till att stötta upp din odling när de vuxit till sig lite och börjar tippa över. Exempelvis kan ett snöre från taket hjälpa till att stödja gurka och tomater, eller en enkel pinne.
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.