Så organiserar du ditt kök

Oavsett om du har ett stort kök med plats för stora sällskap eller om du har ett litet kök som precis rymmer det nödvändigaste så är ordning och redan och smart förvaring a och o. Det är ofta lätt att trycka in saker där det får plats och sedan stänga luckan eller lådan och låtsas som att kaoset inte finns. Men nu blir det ändring på det! Få ordning i köket med hjälp av våra smarta tips.

Rensa ut
Börja med att rensa ut och gör en riktig storstädning. Det är både roligare och fräschare att börja organisera om det är rent överallt. Släng alla produkter som passerat bäste föredatum eller som inte längre används.

Var sak har sin plats
Vad vill du ha på vilken plats? Kolla över förvaringsmöjligheterna och dela upp liknande produkter med varandra. Vill du kanske ha all dryck på en plats i kylen eller alla krossade tomater på en hylla i skafferiet? Om allt har sin bestämda plats så är det både lättare att hitta samt att du får bättre koll på vad du faktiskt har hemma.

Märk upp
I skafferiet eller hyllorna i köket så kan du förvara de torra produkterna, så som mjöl, socker och havregryn i transparenta behållare som kan stå kant i kant eller ovanpå varandra för att nyttja utrymmet till max. Med en dymoskrivare eller maskeringstejp och penna kan du lätt märka upp vad som finns i varje behållare.  

Maximerade utrymme
Känns det som att du inte har tillräckligt med förvaringsplats så är ett bra alternativ att försöka maximera det befintliga utrymmet med tillexempelvis korgar, förvaringslådor till kylen eller ett extra hyllplan i skåpen.

Bestick och porslin
Var och hur du placerar porslin, glas och bestick bör vara utifrån hur ofta du använder det. Vardagsporslinet stå med fördel längst fram i skåpet eller i lådan eftersom du troligen använder det varje dag. Finporslinet kan ta platsen längre bak eller längre upp då det högs troligt inte används så ofta och inte behöver vara det som är mest lättåtkomligt.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm