Ta vara på hösten för att rensa ut hemmetBehålla, skänka, sälja eller återvinna

Ta tillvara på höstens ruggiga väder för att rikta blickarna inåt i bostaden och göra tid för den där välbehövliga utrensningen du länge velat göra. Kanske har du köpt en ny bostad och ska bestämma vad som får följa med i flytten eller så är du bara i stort behov att få ordning på dina saker. Oavsett anledning så finns det ingen bättre tid än hösten att rensa ut och sortera vad man vill behålla, återvinna eller skänka/sälja - ett smart sätt att skapa harmoni i hemmet, men även göra plånboken och miljön en tjänst.

Ett städat och organiserat hem skapar ett inre lugn

Det finns mycket som talar för att ett organiserat, städat och rent hem bidrar till ett lugn inombords. Att städa är vi duktiga på att göra regelbundet, både veckostädningar och lite större storstädningar ca fyra gånger per år. Men utrensningen då? Att faktiskt göra dig av med saker du inte längre behöver, använder eller som är trasigt.

Rensa ut och städa ut hemmet på saker du inte längre vill ha, och må bättre!

Att rensa kan ses som en form av terapi. Du får möjlighet att rensa ut, släppa taget och istället göra plats för annat som ger dig ett större värde och bidrar till ett bättre välmående. Genom att exempelvis göra dig av med en fin inredningsdetalj som du tycker om till designen, men som väcker negativa känslor då den påminner om en jobbig tid, kan det vara skönt att slippa se den och på så sätt skapa en mer positiv atmosfär hemma.  

För precis som städgurun Marie Kondo säger så behöver man känna en viss gnista till saker och ting vi äger. Ger våra ägodelar ingen glädje, känsla eller lycka är det dumt att hålla kvar vid det. Fyll ditt hem med det du vill ha där, inget som du känner att du måste ha där!

Rensa ut och må bättre - Skapa ny energi till både dig och ditt hem

Har du väl bestämt dig för att rensa ut hela hemmet är det bra att följa en enkel checklista för att göra den omfattande processen så enkel som möjligt.  

 • Avsätt tillräckligt med tid för att i lugn och ro gå igenom bostaden. Tänk på att man har mer saker än man tror och att det alltid tar längre tid att gå igenom allt. 
 • Rensa ett rum i taget. På så sätt undviker onödig stress och att stöka ner bostaden mer än nödvändigt.  

Skapa tre olika högar för:

1. Återvinning - Glöm inte att sortera allt material var för sig så att besöket till återvinningsstationen går smidigt. 

 • Möbler som är mer trasiga än hela. 
 • Kläder som inte går att laga. 
 • Saker som är trasiga och inte går att laga

2. Behålla  

 • Kläder som sitter bra och som du tycker är fina 
 • Kläder du använder (minst 1 gång det senaste året) 
 • Spara möbler som du tycker passar in till bostaden och som du tycker är fina.  
 • Inredningsdetaljer som passar in till övriga bostaden och speglar din personliga stil just nu 

3. Skänka/sälja - Kläder, inredning, saker med mera som är i helt och rent skick men som du inte längre vill ha kvar. 

 • Har du kläder, inredningsdetaljer, saker med mera av lite bättre kvalitet som är något dyrare = Sälj dessa! 
 • Har du kläder, inredningsdetaljer, saker med mera som är mer jobb än vad man får för det i slutändan = skänk dessa till olika secondhand butiker.

Var hård och ärlig i dina beslut. Att tänka att “jag kanske kommer använda den sen” är att sätta krokben redan vid startlinjen. För har du inte använt produkten än, är chansen stor att du inte kommer göra det sen heller.  

 • Har du inte använt ett klädesplagg under ett helt år - Gör dig av med det! 
 • Har du kläder som är för små eller för stora -  Gör dig av med det! Det är bara onödigt att garderoben ska upptas av kläder du inte kan använda. Investera i kläder som passar perfekt för en hel garderob du har användning för. 
 • Har något legat längst in i förrådet eller i skåpet helt orört i över ett år -  Gör dig av med det! 
 • Tycker du inte om något eller tycker inte det är fint längre - Gör dig av med det! 
 • Tycker du om hur något ser ut men inte minnena som hör till - Gör dig av med det! 

Att återvinna är en relativt enkel men tacksam rutin att implementera i sin vardag. Du gör miljön en tjänst och kanske gör du en medmänniska glad över att äntligen ha hitta det perfekta soffbordet second hand, till en billigare pengLycka till med utrensningen, vi på Peab Bostad hoppas att du med vår hjälp skapar ett harmoniskt hem med ägodelar du verkligen tycker om.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm