Nu är det den tiden på året igen. Sensommar, värme och långa kvällar som kan spenderas utomhus med endast en kofta som extra värme om svalare vindar susar förbi. Picknickkorgen är med och har varit ute på tur under hela dagen, och när det är dags att duka upp maten så inser man att det man fasat för blev verklighet. Rötmånaden är här! Vad hände med all den fräscha maten?
Värme och fukt är matens bästa ovän. I alla fall när man talar om hållbarhet och matens bäst före datum. Mat som kanske kunde hålla 7 dagar börjar helt plötsligt skrumpna ihop bara efter 2 dagar. Det här är verket av rötmånaden. En period som infaller i slutet på juli och håller i sig under ca en månad framåt. Det är inte alltid en självklarhet att rötmånaden återkommer vid denna tid varje år. Vädret påverkar, och har vi en svalare (eller rentutav kylig sommar) så är chansen stor att rötmånaden inte blir av. Men föredrar du, precis som oss, en varmare sommar så behöver vi se över hur vi hanterar, förvarar och förbrukar vår mat. Allt för att minska matsvinnet och få användning av all den mat vi köper. Utan att riskera att bli sjuka.
Vad är rötmånad
Rötmånad har funnits länge och kan spåras hela vägen tillbaka till bondesamhället och när de upptäckte att maten lättare blev skämd och snabbare dålig under sensommaren. Det är värmen och den höga luftfuktigheten som ger gynnsamma förhållande för bakterietillväxt i våra livsmedel och därmed gör de extra utsatta.
Så förlänger du matens hållbarhet under sommaren
Vid hantering av matvaror under sommaren är det viktigt att tänka på vilka temperaturer som maten mår bra av och behöver för att hålla sig fräsch. Det gäller främst att förvara kylvaror vid rätt temperatur men även säkerställa att skafferivaror förvaras torrt och svalt. Har du bland annat tänkt på att kylvaror som skiftar från kallt till varmt och sedan till kallt igen, som när man exempelvis kör hem från mataffären, kan få kortare hållbarhet än om de hållit sig kylda under hela transporten hem? Vill du ha fler tips? Fortsätt läs!
Tips när du handlar mat i sommar (men kan även applicerar under resten av året):
- Varma temperaturer ute leder till varma temperaturer inne, och med inne menar vi din bil i detta sammanhang. Tänk dig då att du ska köra hem dina nyinköpta kylvaror från matbutiken och bilens innetemperatur är högre än vad den är ute. Kontrasten mellan kallt och varmt blir då så stor att miljön och förhållandet för bakterietillväxt i dina livsmedel kan börja redan i bilen.
- För att förvara kylvarorna på bästa sätt under bilresan hem är det smart att ta med dig en kylväska. Fyll den med frysta kylklampar så håller de sig kalla under hela bilresan eller promenaden hem från mataffären.
Tips vid förvaring och hantering av mat hemma:
- Så snart du kommit hem från mataffären är det viktigt att du direkt lägger kylvarorna i kylen. Dessa livsmedel behöver förvaras i kyla för att må bra, för står de framme i rumstemperatur så förkortas hållbarhetstiden.
- Det är inte heller bra att ta ut och in, ut och in livsmedel ur kylskåpet när man exempelvis lagar mat. Därför rekommenderas det att endast ta fram den mängd livsmedel du tror kommer gå åt för att minska onödiga och hastiga temperaturskillnader.
- Håll tillagad mat och rå mat separerad! Det innebär att du ska använda två separata fat för den tillagade maten och den råa.
Hur ska man hantera mat under sommarens utflykter, när man är på landet eller i båten?
Här ser rutinerna och hanteringen precis likadan ut som om du varit hemma. Hygien är A och O för att förhindra att bakterier sprider sig från exempelvis dina händer eller från smutsiga knivar och skärbrädor med safter kvar från råa livsmedel.
- Tänk på att packa med en kylväska med frysta kylklampar.
- Tvätta alltid händerna noga innan du ska laga mat. Om du saknar rinnande vatten på exempelvis båten så har handsprit/alkogel och våtservetter samma funktion och går utmärkt att använda för rengöring av händerna.
Hantera livsmedel rätt för att minska matsvinn
Det finns två anledningar till att vara extra uppmärksam och noggrann med dina livsmedel under rötmånaden. Du undviker att slänga onödigt mycket mat, och du minimerar risken att bli sjuk av livsmedel som hunnit bli dåliga. Men trots att värme och fukt är boven kring livsmedel som blir skämda snabbare än vanligt, så bör dessa tips ses som riktlinjer vid den dagliga hanteringen av livsmedel, året runt. Att exempelvis ta ut och in, ut och in kylvaror ur kylen kan vara lika påfrestande för livsmedlet även under hösten som sommaren, då det fortfarande blir en kontrast mellan kallt och varmt. Det är trots allt 21 grader inomhus vilket är en rejäl ökning från kylens +4 grader.
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.