Att inreda ett fritidsboende i fjällen kan både vara det roligaste som finns samt lite av en utmaning. Ofta är det flera personer som kommer att dela på en och samma bostad, samtidigt som det behövs bra med förvaringsutrymmen. Många som äger sitt fritidshus väljer dessutom att hyra ut bostaden i perioder, och en flexibel inredning är då önskvärt.
Vi har träffat inredaren Stina på Permia som Peab och Skistar samarbetar med i projektet Timmerbyn Village i Lindvallen, Sälen. Permia erbjuder inredningspaket till bostadsköparna i projektet.
Timmerbyn Village är en centralt belägen nyproduktion, mellan pist och skidväg. Bostäderna kännetecknas av smarta planlösningar med generösa sällskapsytor, ett rikligt ljusinsläpp och en fantastisk utsikt mot både skidbackar och fjällnatur.
Nedan får vi lite tips och inspiration på hur man på bästa sätt kan inreda sitt fjällboende!
Vad ska man tänka på i stugans första rum, hallen?
I ett fjällboende är entrén ett av de viktigaste utrymmena. Här bör man tänka, ordning och reda, samt förvaring, förvaring, förvaring. Hallen måste vara funktionell och praktisk där vart plagg och utrustning bör ha sin egen plats.
En hallmöbel med maximal funktion så som hyllfack, stång för galgar, knopphängare, hjälmkrokar och sittbänk är optimalt! Och varför inte komplettera med en pjäxtork för kalla och fuktiga pjäxor/skor.
Entrémattan är också viktig, den ska ge ett bra skydd, stå emot smuts och ta upp fukten från snöiga skor och pjäxor. En gummerad undersida rekommenderas.
”Dekorera” gärna hallen med en välkomnande tavla med fjällmotiv, från platsen eller med något tema som knyter an till området alternativt fjällbundna aktiviteter.
Bra belysningen är också viktigt att tänka på. Lamporna är med fördel dimbara så man kan ha fullt ljus vid på- och av klädnad och en mer mysig belysning på kvällar.
Hur inreder man bäst de sociala ytorna?
Allrummet är en social yta där alla ska få plats. Här ska finnas både bekväma och mysiga ytor för middagar och soffmys.
Om utrymmet finns tycker jag att man med fördel väljer ett generöst matbord där långa middagar kan spenderas med maten framdukad på bordet eftersom kökets ytor sällan är väl tilltagna i ett fritidsboende.
Stolar ska man välja med omsorg. Kvalité och funktion före design. Oftast umgås man runt middagsbordet mer eller mindre hela kvällen i trevliga samtal, för att spela spel och umgås, vilket gör att man med fördel väljer en stol med stoppad sits eller varför inte en helstoppad stol. Finns utrymme kan en karmstol vara det bästa valet, den kan då också kombineras och tas vidare till kvällens soffhäng.
Prioritera gärna en generös och djup soffa där du bekvämt kan krypa upp och värma frusna fötter efter en dag i backen under en varm härlig filt.
En fåtölj är att rekommendera där du ges möjlighet att komma undan för att läsa en bra bok eller bara krypa upp för att ”slappa”, om du önskar det.
Det behövs mycket textilier för att skapa en mysig och varm känsla i rummet; kuddar, plädar och fällar med varma jordnära färger som förstärker både värmen och fångar upp fjällets färger året om. Glöm inte ljuslyktor för den perfekta myskänslan!
Addera gärna något personligt, dina egna favoriter eller varför inte ett foto av familjen i fjällmiljö.
Om man är många i familjen så krävs det många sovplatser, hur ska man tänka där?
Om möjligt satsa på en kärlekssäng/familjesäng med bredare underslaf i de mindre sovrummen.
Sängbelysning är viktigt för att alla ska kunna läsa och mysa vid sin egen sängplats. Gärna med laddningsmöjlighet vid belysningen. Kanske en hylla kombinerat med lampa för att lägga mobilen vid laddning.
Rullgardin för att mörklägga, som kombineras med långgardin för myskänslan.
Prydnadskudde och pläd till sängarna så man kan ta en ”After Ski-vila” utan att behöva krypa ner under täcket.
Hur maximerar man ytan för praktisk förvaring i sovrummen?
Finns utrymme, placera en bänk i fotänden av sängen i det större sovummet. Skönt att slå sig ner vid ombyte, men också praktiskt att kunna lägga plädar, eventuellt överkast och kuddar här när man bäddar av för natten.
Rum med våningssängar har ofta små ytor, men får man plats med en garderob så satsa på hyllor och korgar i denna i stället för stång för galgar.
Komplettera gärna med en sänglåda, smart förvaring som rymmer mycket.
Det kan vara svårt med sängbord i små sovrum, då man har garderoben intill sängarna. Därför rekommenderas sänggavel med hylla för förvaring av glasögon, telefon osv.
Placera gärna låsbara skåp ovan sänggavel och garderober, för ägarförvaring om ni hyr ut stugan till gäster.
Underskatta aldrig en knoppbräda, en liten inredningsdetalj som skapar ordning och reda.
Sist, ge oss dina bästa tips för att hitta en mysig fjällkänsla!
Låt valen falla på naturmaterial med lugna behagliga toner på möbler och textilier. Välj i stället att sticka ut med någon enstaka detalj i färg eller mönster till de annars mer naturnära färgerna.
Ulltyger är hållbart, slittåligt och vackert i både mattor och textilier.
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.