Duka upp för sommar

Solen, värmen och grillmiddagar- som vi har längtat efter sommaren. Kanske bjuder du in familjen eller grannarna i ert nya område för en middag på balkongen ikväll, kanske ni tar med er middagen ut på innergården? Oavsett så kan du med enkla medel skapa en härlig sommardukning som imponerar på dina gäster. Vi tipsar om fem fina detaljer som lyfter din middag.

Duka med färg

Håll ihop dukningen med ett färgtema på 1–3 färger. Det skapar lugn och harmoni i dukningen. Låt din favoritfärg ta plats och addera sedan någon accentfärg som ett fint komplement. Till sommaren passar färger som grönt, blått och rosa.

Mycket textilier

Försöka att få med olika textilier i din dukning- det skapar en trevlig och ombonad känsla. Använda dig med fördel av sådant som du ha i hemmet. Kan en gammal gardin agera bordsduk? Eller kanske kan du plocka fram några fina kökshanddukar som servetter?

Grönska

Sommar är en tid för blommor och därför är blommor ett måste. Om du plockar blommorna själv eller köper en färdig blombukett är inte viktigt. Placera blommorna i en stor vas som markerar bordets mitt eller dela upp blombuketterna i mindre vaser som står på rad. Det är upp till dig hur du vill placera ditt blomsterarrangemang och hur du vill duka bordet.  Inga krav, inga måsten eller förväntningar.

Kontraster

Duka med syfte att skapa olika intryck med hjälp av kontraster, använda höjdskillnader om det går och färger. Skapa en röd tråd med hjälp av färgtemat och låt det synas i allt från valet av blommor, servetter och mindre detaljer. 

Ljuskällor

Ljuslyktor, ljusslingor eller solcellslampor. Idag finns det flera olika miljövänliga ljuskällor som funkar lika bra inomhus som utomhus. Lys upp platsen där dina gäster ska sitta och förläng kvällen.

Oavsett om du bjuder in ett stort eller ett mindre sällskap till din sommarfest kan det vara kul att lägga lite extra tid på dukningen. För allt som ger en fröjd för ögat är värt att lägga extra kärlek på och en vacker sommardukning är en sådan sak. Dessa tips funkar utmärkt att ta till sig för alla typer av sommarfester eller fester under året. 

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 59 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm