Hitta tillSveriges 8 bästa badstränder

Vågar vi påstå att det kommer bli en bra sommar i år, vädermässigt? Nyheterna rapporterar om att sommaren nått höga temperaturen för att vara försommar, vilket för alla badsugna låter väldigt lovande. Det innebär att vattnet i sjöarna snabbare blir varmare och man kan hoppa i utan att känna hur hela kroppen ryser till av den plötsliga kylan. Ingen anledning att vara en badkruka här inte. Men begränsa dig inte till din lokala strand. Det finns fantastiska stränder att bada vid med kritvit strand, klart vatten och vackra tillhörande omgivningar, bara du ger dig ut på en liten roadtrip i Sverige.

1. En strand som påminner om Gardasjön i Italien - Trollsjön i Kiruna

Trollsjön i Kiruna är en helt magisk badplats som ligger mellan fjällen i Abisko nationalpark, och som blivit framröstad som det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Inte illa för en badstrand i Kiruna att jämföras med Gardasjön i Italien. Med tanke på att Trollsjön är Sveriges klaraste och renaste sjö med ett siktdjup på 3meter, (det stämmer, du kan se hela vägen till botten 36 meter ner) är det ett måste att besöka i sommar!

2. En känsla av Medelhavet från badstranden Stenshuvud i Simrishamn

Stenshuvud i Simrishamn är ytterligare en strand som man lätt kan mista för en strand i Medelhavet. I anslutning till Stenshuvuds nationalpark finns en ljust, finkornig sandstrand som sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud. Stranden skyddas av en hög strandbank där träden böjer sig ut mot vattnet för en vacker inramning och skapar nödvändiga skuggplatser.

3. Sandhammaren i Ystad är en badstrand med finkornig vit sand

Har du vägarna förbi Ystad eller Simrishamn ska du definitivt ta en avstickare till Sandhammaren som ligger mellan Ystad och Simrishamn. Sandhammaren har vid ett flertal gånger funnits med på topplistan över Sveriges bästa städer och vi förstår varför. Tänk dig en vidsträckt finkornig vit sandstrand med böljande gräskullar. Du behöver inte oroa dig för att trängas och ligga som packade sillar längs med stranden. För trots att Sandhammaren är ett populärt turistmål för badsugna turister så känns stranden aldrig riktigt trång tack vare dess storlek.

4. Besök naturreservatet och badstranden Stendörren i Nyköping/Trosa.

Stendörren i Nyköping/Trosa är en badstrand, en gäng klippöar och grönområde i ett. Vid kusten, mellan Nyköping och Trosa, ligger naturreservatet Stendörren. Här kan du via hängbroar ta dig ut till alla de små klippöarna som finns inom ett kort avstånd från fastlandet. Ett enkelt sätt att ta sig ut till skärgården då du inte behöver en båt för att ta dig runt bland öarna. Här kan du sola och bada från klipporna, men när du känner att du har fyllt på din kvot av vatten och sol kan du gå runt i grönområdet som finns precis i närheten. En bättre utflyktsplats finns det nog inte. 

5. Varamon i Motala är Nordens största insjöbad med fem kilometer sandstrand

Här i Varamon i Motala finns Nordens största insjöbad med en fem kilometer lång sandstrand. Denna badstrand är perfekt för barnfamiljer då vattnet är långgrund med mjuk sandbotten och har en tillhörande brygga man kan sitta på. För den som inte känner sig sugen på att varken bada eller sola (eller har tröttnat efter någon timme och vill göra något annat) så finns det även en tennisplan, minigolf, vindsurfing och paddling. Man kan se Varamon i Motala som en plats för den som söker både sol och bad i kombination med roliga aktiviteter.

6. Vid Skanörs havsbad i Falsterbo kan du byta om i pittoreska och färgglada badhytter

För dig som letar efter kritvita stränder, pittoreska och färgglada badhytter och en badstrand som är bredd ska helt klart bege sig till Skanörs havsbad i Falsterbo. Detta havsbad hittar du längst ut i Flommens naturreservet, alldeles intill Skanörs hamn. Dess kritvita stränder gör att Skanörs havsbad ses som en av Sveriges vackraste stränder och vi kan inte annat än hålla med.  

7. Smitingens havsbad, utanför Härnäsand har sandstrand, grottor och raukar

Smitingens havsbad, utanför Härnäsand är en badstrand som har något för alla, den badsugna men även för badkrukan som vill på äventyr. Här finns det en fin sandstrand och klippor man kan bada vid, men för den som söker annat finns det vackra grottor, raukar, flyttblock och klapperstensfält att undersöka. 

8. Blå Lagunen på Gotland bjuder på turkost vatten och vita stränder

Blå Laguenen på Gotland är ett populärt turistmål för badsugna som vill få en känsla av utomlands, fast hemma. Då Blå Lagunen ligger i ett gammalt kalkbrott får stranden ett vakert vitt skimmer och vattnet en stänk av turkosa nyanser. Vid ett första anblick kan man tro att man är i Grekland, men så långt behöver du inte åka för att njuta av en riktigt bra strand. Se till att vara på plats i god tid då parkeringarna (ca 200 stycken) går åt snabbt och de bästa platserna längs med strandkanten går åt.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm