Tillbaka till jobbet efter semestern6 Tips på hur du kommer igång på jobbet igen

Semestern är över och nu väntar rutiner, tjutande larm och arbetsuppgifter som måste utföras. Nu önskar du säkert att du tog 1 veckas extra semester och börjar undra om du vilat upp dig ordentligt. Du ser fram emot att komma tillbaka till jobbet men ändå gnager en jobbångest inombords när du tänker på allt som kommer ligga på ditt bord efter flera veckors ledighet. Den känslan är inte ovanlig, det är inte lätt att gå från ett flertal lata dagar till långa arbetsdagar inom loppet av en dag. Vilket kan resultera i ett överväldigande av alla jobbrelaterade måsten man sedan står inför.

Att känna visst vemod över att semestern är över och man återigen måste gå till jobbet är en känsla som drabbar alla arbetande män och kvinnor med jämna mellanrum. Det handlar inte om dålig arbetsmoral utan snarare att motivationen och övergången från ledig tid till arbetstid känns oerhört stor. Vi på Peab Bostad värnar om god arbetsmiljö och varje individs hälsa. Därför har vi kommit på 6 tips på hur du bäst förbereder dig för att komma tillbaka till jobbet eller skolan efter en längre tids ledighet.

1. Återgå till din vanliga dygnsrytm innan första arbetsdagen

Några dagar innan du ska återgå till arbetet kan det vara bra att vänja kroppen vid de vanliga arbetstiderna igen. En semester är inte helt främmande för långa sovmorgnar och sena kvällar/nätter (något du ska unna dig och är värd under semestern!) men att från en dag sova hur länge man vill till att nästa dag bli uppväckt av ett tjutande oljud kan få vem som helst att känna sig omotiverad att kliva upp ur sängen. Därför ska du några dagar innan vänja kroppen vid att den kommer behöva gå upp fasta tider framöver och även lägga sig lite tidigare. Det räcker att gå upp ca 30 minuter tidigare för att man ska känna sig tröttare på kvällen, och på den vägen är det.

2. Kasta dig inte in i allt arbete på en gång, utan ta det i din takt

Det är lätt hänt att se den överfulla mailinkorgen, to-do listan som bara blir längre och längre och det faktum att man varit ledig som ett tecken på att man måste kasta sig in i arbetet på en gång. Det är bara bäddat för katastrof, både för motivationen och energin. Det är en omställning att återgå till jobbet efter en tids ledighet vilket är anledningen till varför du ska vara snäll mot dig själv och ta de första dagarna i din tak och öka successivt därefter. Ta första dagarna till att komma in i rutinen igen, snacka med kollegorna om sommarens bravader, checka statusen på vissa uppgifter och se över prioriteringarna.

3. Strukturera upp arbetet och skapa en prioriteringslista

Punkt 3 är som en fortsättning på punkt 2 och handlar om att strukturera det arbete du har framför dig. Ett flertal mail, flera ofärdiga arbetsuppgifter som inte blev klara innan semestern och nya uppgifter som ska göras kan få vem som helst att bli överväldigad. När semesterhjärnan fortfarande håller ett hårt grepp om dig behöver du strukturera upp arbetet utifrån en prioreteringslista. Skriv ner allt som ska göras och prioritera dessa utifrån vad som behöver åtgärdas förstvad som kan göras längre fram och vilka andra personer som behöver bli involverade i det specifika arbetetAtt skriva ner allt som måste göras ger dig en välbehövlig överblick så att du vet vad som ska göras och när, och kan planera första veckan tillbaka på kontoret utan att känna att allt måste göras på en gång.

4. Boka inga möten den första veckan

Att kasta sig in i sina arbetsuppgifter på en gång leder aldrig till något gott, inte heller att ha ett bokat möte klockan 9 på morgonen första dagen tillbaka efter semestern. Precis som vi talar om i punkt 2 är det viktigt att man tar de första dagarna i sin takt och accepterar att man fortfarande har en så kallad semesterhjärna. Låt de första dagarna vara tid för dig själv och dina arbetsuppgifter så att du i lugn och ro kan komma ikapp det som ska göras, planera för de kommande veckorna/månaderna och strukturera upp arbetet utifrån en trygg prioriteringslista. Boka inga möten men gör det inte heller möjligt för andra att boka ett möte med dig.

5. Glöm inte att ta raster för att återhämta hjärnan mellan arbetspassen!

Ett vanligt tankesätt är att man ska kavla upp ärmarna och grotta ner sig i arbetet så snart man är tillbaka efter semestern. Att man snabbt och effektivt ska beta av listan med to-do som har samlats under veckorna så att man känner att man är ikapp och visar sig duktig. Här är det lätt att man glömmer rasterna, att man anser att man inte borde ta rast då man har så mycket att göra och man har trots allt redan haft så lång semester. Men rasterna är så viktiga och särskilt viktiga när man precis haft semester. Under de första dagarna har hjärnan ännu inte återgått till sitt vanliga tillstånd med alla rutiner och motivationen kanske inte är på topp (ännu). Detta betyder att en välförtjänt kaffepaus, en kort bensträckare runt huset eller lite meditation fyller på energidepåerna.

6. Fortsätt njuta av livet och ta vara på din lediga tid att göra sådant du tycker om

Även fast semestern är slut innebär inte det att du inte har någon ledig tid alls att se fram emot. Du har fortfarande helger och kanske eventuella arbetsfria dagar som du kan förlänga semesterkänslan med. Se till att fylla dina lediga dagar med sådant du tycker om, som ger dig energi och glädje. Boka in något att göra redan samma kväll du är tillbaka på jobbet, eller varför inte till helgen för att förlänga känslan av semester och ha något att se fram emot!

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 59 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm