Rapport från FormexTrendspaning och inredningsinspiration 2023/2024

Peab Bostads Sortiment- och Inredningsansvarig Mia Schöning besöker många intressanta mässor och nu senast var det dags för Formex - en klar favorit! Nedan sammanfattar Mia vilka material, färger och inredningsdetaljer som spås synas i våra hem och butiker kommande år.

Formex bjuder på vackra utställningar och inspirerande föreläsningar under dagarna då mässan pågår. I mässhallarna i år syntes en färgsprakande och vågad inredning, men även en mer återhållsam, naturlig och vilsam palett.  

Oavsett om du är en de som följer trender eller ej så brukar dessa ha en tendens att krypa in i de flestas hem, mer eller mindre. Vi tilltalas omedvetet av det som återkommande syns i media och affärer. Därför är det alltid lika intressant att se vad som spås bli nästa års stora satsning. Tanken är inte att vi ska byta ut inredningen i våra hem årligen, utan snarast att inspirera. Ibland kan det räcka att addera några nya detaljer i vardagsrummet, byta en möbel eller lampa, alternativt lek med de nya spännande färgskalorna som presenteras.

Den största gemensamma nämnaren i år är nämligen Färg och Glädje! Kombinera många och starka färger, skapa ett lekfullt och glädjerikt hem.

Det finns ett stort hållbarhetstänk inom inredningsindustrin, vilket framgår allt tydligare. Vi ser en kombination av vintage och modernt blandat med sprakande färger. Ledord såsom återvinning, retro, loppis, mixa & matcha, gammalt och nytt, grova material, glas, samt själva hantverket bakom en produkt.

Hur inreder vi 2023/2024?

Vad kommer att dominera inredningskonton i sociala medier, och vilken inredning får kanske rentav flytta in hemma hos dig?

Generellt ser vi mycket stora, maffiga taklampor, ofta placerade i kluster. Trätaket som tidigare år målats vitt ska nu återigen få stoltsera i trä, även väggar i trä syns frekvent. Nästa år fullkomligt strösslar vi med kuddar och plädar, det ska vara inbjudande. Glaslyktor och vaser i alla dess former ligger också högt upp på listan, gärna i skarpa, alternativt pastell-färger.

Detta år uppvisas två tydliga, och helt olika, trender. Dels det färgsprakande glädjefyllda, dels det nordiska beige, med träinslag.

Mia Schöning

Nordiskt beige & trä

Denna trend såg vi redan i förra årets upplaga av Formex. Vissa då förekommande kännetecken har förstärkts medan andra har givit plats åt nya inslag. Detta är en behaglig och vilsam inredning med en harmonisk, lugn färgskala. Olika träslag samsas, fokus ligger på hemtrevnad och värme. Stilen fungerar både som minimalistisk och maximalistisk, beroende på hur man väljer att applicera den.

 • Naturligt beige, brun- gärna med inslag av detaljer från den röda eller gröna färgskalan.
 • Trämöbler i olika träslag samsas i samma rum.
 • Linnetyger, rottinglampor och det naturliga hyllas.
 • Nu syns om möjligt ännu mer stickat och framför allt grövre strukturer. Ovan syns den coolaste fåtöljen som så tydligt kommer att inneha en topplacering nästkommande år.
 • Taktila material; dvs något man inte kan låta bli att dra handen över, för att känna på ytan. Saker som vi beundrar lika mycket med ögat som med händerna. Urnan på bild är ett perfekt exempel på en taktil inredningsdetalj.
 • Mjuka, rundade möbler fortsätter fylla våra hem.
 • Stora vaser, urnor och lampor får ta plats på soffbord och i bokhyllan.

Färgsprakande och glatt

I en orolig värld vill vi omge oss med mer lekfullhet och glädje. Det finns två parallella färgskalor, en som flörtar med 70-talet och en som hyllar flertalet starka klara färger, lila och rött lyfts fram.

Färgskalorna går delvis in i varandra.

 • Orange, brun, gul, djupröd, buteljgrön och duvblå.
 • Lila, rosa, korall, blå, grön, turkos och röd. Både pasteller och skarpa färger. 
 • Mixa gammalt och nytt i en härlig blandning. Kontraster i precis allt!
 • Färgglatt. Kombinera djärva färger.
 • Retro, loppis, återvunnet. Historien bakom är av stor betydelse.
 • Elegant, sofistikerat och romantiskt. Skulpturer och ljusstakar i mängder.
 • Färgglada glaslyktor och vaser i alla dess former ligger högt på listan.
 • Stora vaser med maffiga blommor och väl utvalda detaljer.
 • Spegelkuben får också en revival under 2024.

Talk of the town

Det fanns hel del intressanta idéer och innovationer som lyftes lite extra i samband med Formex. Nedan delger Mia sina favoriter.  

 1. Artandbottles
  Unika lampor i glas och kristall som fyndats på diverse secondhandbutiker och andra ställen. Lampan är sladdlös och styrs med en kontroll där man själv kan ställa in ljusstyrka/varmt/kallt och olika färger.
 2. Made in GBG
  Belysning och inredning med hållbarhet och omtanke i fokus. Made i GBG arbetar med lokala leverantörer och återförsäljare. Lamporna tillverkas helt för hand och formas genom att försiktigt skulptera metallnät till en organisk form. Syns i bilden på den häftiga färgsprakande dukningen.
 3. Skulptör Mia Alajääskö- Bläckfisk
  Mia Alajääskö heter skulptören bakom denna helt underbara keramikskulptur i form av en bläckfisk. En inredningsjuvel som tillverkas på beställning. Den blev en riktig snackis på mässan och skulle få flytta in hemma hos mig när som helst!
 4. Murano taklampor
  Ett av de mest återkommande materialen i montrarna var glas. De retro- randiga lamporna från Murano stal nog ändå showen. Se översta bilden i artikeln.  
 5. Cancan
  På Formex lanserades färgvarumärket CANCAN, ett nytt initiativ som syftar till att berika färgbranschen och inspirera. Bakom CANCAN står Colorama. 66 kulörer har tagits fram av världsledande människor inom design- och inredningsvärlden.
 6. Ellock
  Ett smart och snyggt sätt att vända de annars så tråkiga doslocken på vägg och tak, till en vacker komponent i hemmet. El-locken är skulpterade och designade digitalt och monteras med ett magnetfäste mot befintligt doslock.

Nu hoppas vi att du fått ny inspiration och att det kittlar i fingrarna att botanisera bland all vacker, både ny och ’gammal’ inredning, för att se vad som tilltalar just dig!

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm