Vad är skillnaden mellan kulör och färg?Hitta den kulör som passar dig

Vad hade livet varit utan färg? Rätt så tråkigt om vi ska vara ärliga då färg är ett utmärkt sätt att uttrycka och förmedla känslor, och kan förstärka ett budskap utan att ens behöva yttra ett ord. Tänk dig en röd skylt, vita väggar eller en grön logotyp. Vad signalerar de för dig? Det kan såklart skilja sig från person till person, men ett exempel kan vara att den röda skylten signalerar varning eller stopp, de vita väggarna sterilitet och den gröna logotypen symboliserar något som för tankarna till naturen och hälsa.

Med färg kan man göra mycket, men den stora frågan när det kommer till färg är såklart vilken färg som passar dig och hur man vet vilken färg som är rätt för sitt syfte. För att lista ut allt detta är det några saker vi behöver reda ut innan. Bland annat vad skillnaden är mellan kulör och färg, vilka färger som är varandras komplementfärg och varför det är så viktigt att helt enkelt välja den kulör som man tycker om.

Skillnad mellan kulör och färg

Kulör och färg. Kulör och färg. Är det egentligen någon skillnad? Är det inte bara två ord som beskriver samma sak? Nja, det finns faktiskt en skillnad mellan dessa ord när man talar om måleri och att måla om något hemma. Då är kulör det ord man använder när man talar om nyanser och synintrycket (det vi ser), och ordet färg använder man när man talar om egenskaperna och själva materialet. Låt oss förklara det lite närmare. Du vill måla vardagsrumsväggen med en mörkgrön nyans (kulör) men du vill inte att väggen ska bli sådär glansig så att ljuset från fönstret studsar på ett fult sätt i rummet. Utan du vill få en matt yta som framhäver väggen på det sätt du vill. Då ska du välja en matt inomhusfärg som har just dessa egenskaper. Och här blir skillnaden mellan kulör och färg tydlig.

Primära och sekundära färger

Men om vi fortsätter använda ordet färg för att beskriva de olika nyanserna som finns så talar man dessutom om primära och sekunda färger. Men vad är då primära färger? Jo, de primära färgerna är ofta kallade för grundfärger och är då rött, blått och gult. De kallas för grundfärger då dessa tre färger inte går att blanda fram och är dessutom grunden till alla andra färger i färgpaletten. Ett exempel på detta är om man blandar lika mängd av de primära färgerna så får vi fram våra sekundära färger som är lila, orange och grönt.

Komplementfärger i färghjulet

Det fantastiska med kulörer är att det finns oändligt med nyanser att välja mellan och att alla kulörer har en motsats som får nyansen att sticka ut på ett snyggt och välkomponerat sätt. Här talar man då om komplementfärger. Man kan kalla det för en kulörs motpol, två kulörer som ligger längst bort ifrån varandra i ett färghjul och som på så sätt hjälper till att framhäva varandra utan att det sticker i ögonen eller skapar obalans.  

För att förstå komplementfärger så behöver vi förstå vilka nyanser som är varandras motpol. För att få fram detta använder vi ett så kallat färghjul som består av primära och sekundära kulörer i olika nivåer. Dra ett rakt streck över hjulet för att se vilka färger som kompletterar varandra och för att hitta en bra matchning i de färgval du vill göra när du exempelvis ska inreda din nya bostad från Peab Bostad.

Därför ska du välja komplementfärger

Oavsett om du ska välja nya möbler till bostaden, hitta snygga inredningsdetaljer eller ska välja färg på prydnadskuddarna så kan vi rekommendera att tänka utifrån färghjulet och komplementfärger. Varför, kanske du undrar, men svaret är rätt så enkelt. Genom att välja exempelvis två färger som kompletterar varandra kan du skapa en dynamik som är lockande för ögat och där färgerna hjälper till att framhäva varandra på ett välkomponerat sätt. Då kan prydnadskuddarna i soffan skapa en välbehövlig färgklick, eller få din tavla med orange inslag att verkligen synas mot den mörkblåa väggen. Allt handlar om att låta färgerna tala till varandra och ge varje element en kontrast som skapar dynamik.

Hur ska jag tänka vid val av kulör?

Ett första steg är att tänka på vad du vill att kulören ska göra och i vilket sammanhang. Om du ska måla om hemma ska du tänka på rummet och vart eventuellt ljusinsläpp slår mot väggar och möbler. Vilka kulörer tycker du om, som passar din stil och personlighet? Se över rummet och din övriga inredning, saknar du något eller kan du se en röd tråd i de kulörer du har idag? Utgå från färghjulet för att se vilka färger du kan komplettera med för att få en välkomponerad dynamik i rummet. Tycker du om alla möjliga nyanser och kulörer? Då är det bara att fylla rummet med det du tycker om, det är trots allt du som ska trivas och bo i bostaden.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm