Odla på balkongen, del 1Odla frukt, bär och grönsaker på balkongen

Odla på balkongen - Skapa en ätbar trädgård på din balkong

Inget säger väl sommar lika mycket som att ge sig ut i trädgården med en påse frö och trädgårdsredskapen i högsta hugg. Jord under naglarna är mer regel än undantag och man vill gärna ha ett vackert blomsterarrangemang att visa upp som vittnar om det slit ens händer och naglar fått utstå. Vill man få trädgården fin får man lida lite pin, kanske man inte säger men passar in så bra när det kommer till att plantera och ta hand om sina växter, blommor och odlingar.

Odla själv för närproducerade råvaror

Under åren har intresset för att odla själv vuxit till oanade proportioner. Nu vill man äta närodlat - Bokstavligt talat! Grönsaker som tomater, gurka och paprika får gärna växa ute i trädgården eller på balkongen så man snabbt kan slänga ihop en fräsch och god sommarsallad. Att ha en egen trädgård är lyxigt men inte en självklarhet för alla. Många bor och njuter av att vistas på sin balkong men känner sig kanske lite avundsjuka på de med trädgård med alla dess fördelar, men misströsta inte.  

Det går att få samma magiska trädgårdsoas och känsla på din balkong om du är villig att get your hands dirty. Med jord. Leta upp en fin kruka och lite jord och du är igång. Men hur odlar man grönsaker själv? Och hur kan man ta vara på balkongens, kanske något mindre och begränsade utrymmen, jämfört med en trädgård, för att få plats med både balkongmöbler och en hörna att odla grönsaker på? Vi har tipsen, häng med i vår följetång på tre delar för att få de tips och trix du behöver för att lyckas!

Arbeta med balkongens yta och välj bärbuskar och träd med omsorg

Det spelar ingen roll hur stor, liten eller vilken form din balkong har. Du kan alltid skapa dig den där ytan att odla på. Har du en liten balkong kan du alltid odla på höjden, stapla krukor över varandra på balkongväggen med hjälp av ett smart upphängningssytem eller använda planteringslådor som tar minimalt med plats. Ett annat knep är att välja bärbuskar och träd som är mindre i storlek eller uppstammade för att ta mindre plats. På så sätt kan du plantera fler buskar och träd bredvid varandra utan att du kompromissar med storleken på balkongen i bostaden.

Om du har en stor balkong är det minst lika viktigt att arbeta med och tänka på den yta man har. Annars är risken att man tar i för mycket då man tror att man har oändligt med yta att jobba med. Precis som när man inreder sin balkong är det en bra idé att se över ytan, tänka igenom vad du vill odla och ta det därifrån. Använd balkongräcket för att linda bärbuskar, placera krukor i olika storlekar på golvet och placera ett avlastningsbord bakom för att skapa känsla av olika höjd. Använd ytan väl, inred balkongväggen med krukor och använd golvytan väl, och organisera dina odlingsstationer på ett sätt så att balkongen inte känns mindre än vad den är.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm